Geens: ‘Onze inlichtingendiensten zijn zeer alert’
Foto: BELGA

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft zondag op de RTBF-televisie gezegd dat er meer aanslagen worden verijdeld dan er plaatsvinden.

'Wij (de autoriteiten) voorkomen meer aanslagen dan er plaatsvinden', zei minister Geens tijdens het programma ‘Mise au Point’. 'Ook bij ons (zijn er aanslagen verijdeld). Maar ik kan daar niets meer over zeggen', voegde de CD&V’er er aan toe, omwille van het 'beroepsgeheim'.

Geens zit ietwat verveeld met de commotie over zijn uitspraak. Hij laat weten dat hij niet doelde op enige concrete dreiging, maar gewoon de mensen heeft willen geruststellen. 'Wij hebben inlichtingen- en veiligheidsdiensten die onder meer de opdracht hebben om aanslagen te verijdelen. Zij zijn zeer alert, in die zin voorkomen zij veel.'

Tijdens VTM NIEUWS kondigde de minister zondag aan dat de regering woensdag zal beslissen de mogelijkheden voor telefoontap uit te breiden naar mensen die 'aanmoedigen, oproepen en propaganderen voor terrorisme'.

Nu is het omwille van privacyredenen onmogelijk hun telefoongesprekken af te tappen, legde Geens uit. Ook wil hij dat er met de grote internetproviders internationaal afspraken komen om, bij de strijd tegen haatpropaganda, 'het recht op vrije meningsuiting een heel klein beetje aan banden te leggen. We hebben gezien hoe gevaarlijk het is', luidde het.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig