Enkele honderden mensen hebben zondag in Gent deelgenomen aan een stille optocht voor vrede en respect naar aanleiding van de aanslag op de redactie van het Franse magazine Charlie Hebdo. Onder meer burgemeester Termont, bisschop Van Looy, zanger/muzikant Mong Rosseel en leden van de Turkse moskeeverenigingen riepen op tot meer respect en verdraagzaamheid.

'Ik zou hier liever niet zijn samen gekomen, en toch is dit een schoon moment', sprak burgemeester Daniël Termont (sp.a) de honderden mensen toe op het Sint-Pietersplein. 'Dit is een krachtig signaal. We moeten de rangen sluiten. Broederschap is nodig om de vrijheid te ervaren. Wij zijn één en ondeelbaar. Wij willen geen samenleving waarin ‘wij’ worden opgezet tegen ‘zij’. Er zijn geen allochtonen in Gent, enkel Gentenaars! Vrijheid is ons hoogste goed.' Alvorens Termont de aanwezigen opriep om de hand van hun buur vast te nemen, verwees hij naar een uitspraak van Nelson Mandela: 'Niemand wordt geboren om te haten. Als een mens kan leren om te haten, dan kunnen we ook leren liefhebben'.

Zanger/muzikant Mong Rosseel riep op tot meer transparantie, meer gebondenheid, meer openheid en meer democratie en om het woord 'maar' zo weinig mogelijk te gebruiken. 'Ik ben geen racist, maar ¿ .'

Bisschop Van Looy had het over een optocht van droefheid, niet van woede. 'Acht uzelf niet beter dan een ander. Geweld roept immers ander geweld op.'

De vertegenwoordiger van de Turkse moskeeverenigingen veroordeelde de aanslagen. 'Dit valt niet te rechtvaardigen.'

Vlak voor de optocht begon spraken ook nog enkele Franse Gentenaars de menigte toe. Zij riepen op om hun 'égalité, fraternité en liberté' te bewaren.