Swings stijgt dankzij brons op 1.500 meter naar vijfde plaats op EK allround schaatsen
Foto: REUTERS

Bart Swings heeft zondag op de 1.500 meter tijdens het EK allround schaatsen in het Russische Chelyabinsk een derde plaats behaald op de 1.500 meter. Swings noteerde 1:47.08. In de rangschikking, met alleen nog de 10 km te gaan, stijgt de 23-jarige student uit Leuven naar de vijfde plek. Hij passeerde de Nederlander Wouter Olde Heuvel, die zijn 1.500 meter zag mislukken.

Na de eerste dag was Swings zesde. ‘Het podium wordt lastig, maar we hebben het nog niet uit ons hoofd gezet’, sprak manager Bart Veldkamp monter. Met alleen de tien kilometer voor de schaatsen, lijkt die ambitie toch wel erg moeilijk te realiseren. De achterstand van Swings op Dennis Joeskov is vijftien seconden. Maar wil Swings als derde eindigen, dan moet hij ook de Noor Sverre Lunde Pedersen passeren.

Joeskov, vaak een ‘Angstgegner’, was dit keer de ideale gangmaker voor Swings. Als een duivel ging de Rus er vandoor. Swings volgde. Alleen in de voorlaatste ronde liet de Belg wat liggen. Joeskov klokte een winnende 1:46.22. In de slotrit kon de Nederlander Koen Verweij zich nog tussen Joeskov en Swings rijden (1:46.28). Verweij voert het klassement na drie afstanden aan. Zijn voorsprong op de favoriet Sven Kramer bedraagt elf seconden. Joeskov is derde.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig