EK allround schaatsen: Jelena Peeters mist top tien
Foto: Photo News

Jelena Peeters is zondag op het EK allround schaatsen in het Russische Chelyabinsk als elfde geëindigd. Op de 1.500 meter, het derde onderdeel, werd Peeters in 2:03.51 twaalfde.

Met die elfde plaats doet de rijdster uit Wuustwezel vier plekken beter dan vorig jaar in Hamar. Wel was het toernooi in de Oeral (met achttien deelneemsters) minder sterk bezet dan toen. De beste acht schaatsen de afsluitende vijf kilometer.

De 1.500 meter werd gewonnen door de Nederlandse Ireen Wüst, die haar voorsprong in het algemeen klassement vergrootte. Wüst nam ruim afstand van de rest van het veld (1:56.05, baanrecord). De Noorse Ida Njatun, tweede, was twee seconden langzamer. Martina Sablikova werd derde. Op de 5.000 meter mag Wüst op Sablikova ruim elf seconden verliezen om toch haar vierde titel binnen te halen.

Peeters bleef zeven tienden boven haar beste seizoenstijd, die zij een maand geleden in Heerenveen neerzette. De opening ging gepaard met een misslag, maar verder ging de 1.500 meter redelijk. Ze passeerde tegenstandster Marina Zoejeva uit Wit-Rusland bij de 700-meterpassage en bleef haar vervolgens voor.

Peeters kan zich vanaf maandag voorbereiden op het WK afstanden, dat volgende maand in Heerenveen wordt gehouden. Op de 3.000 en 5.000 meter, die op haar programma staan, kan zij beter gebruikmaken van haar lange slag en telt een misslagje minder zwaar dan op de kortere afstanden.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig