De legendarische Zweedse actrice Anita Ekberg is zondag nabij Rome overleden op 83-jarige leeftijd. Dat melden Italiaanse media. Ekberg werd onsterfelijk door haar rol in Federico Fellini’s ‘La Dolce Vita’.

Kerstin Anita Marianne Ekberg werd geboren op 29 september 1931 in de Zuid-Zweedse stad Malmö. De dochter van een dokwerker was de zesde van acht kinderen.

In 1950 werd ze verkozen tot miss Zweden, waardoor ze in de Verenigde Staten kon meedingen naar het kroontje van Miss Universe. De Zweedse schone met de blonde lokken wist de schoonheidswedstrijd niet te winnen, maar haar verschijning trok wel de aandacht van de legendarische Amerikaanse acteur John Wayne, die haar een eerste rol aanbood.

Na vijf jaar in Hollywood won de actrice in 1955 de Golden Globe voor beloftevolle actrice voor haar rol in Blood Alley van William A. Wellman. Ook speelde ze in War and Peace van King Vidor (1956).

La Dolce Vita

Maar het was de Italiaanse regisseur Federico Fellini die haar eeuwige roem zou bezorgen. Hij castte haar als een bekende actrice in zijn film La Dolce Vita (1960). Wereldberoemd is de scène waarin ze samen met acteur Marcello Mastroianni de Trevi-fontein in Rome instapt.

Volgens de krant La Repubblica overleed Ekberg in een ziekenhuis in Rocca di Papa, in de provincie Rome. De actrice leefde al jaren in Genzano, een klein dorpje zowat 30 kilometer ten zuidoosten van Rome.

Teken het rouwregister

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig