Bourgeois: ‘Er kan echt wel meer gedaan worden, die netwerken zijn gekend’
Vlaams minister-president Geert Bourgeois. Foto: BELGA

Vlaams minister-president Geert Bourgeois wil scherper optreden tegen extremistische netwerken. ‘Er kan echt wel meer gedaan worden, die netwerken zijn gekend.’ Hij is ook verbijsterd hoe mensen in de gevangenis kunnen radicaliseren onder de neus van de overheid.

Het terreurgeweld van de jongste dagen in Parijs is een aanslag op de fundamentele grondvesten van onze westerse maatschappij, begon Bourgeois in de studio van De Zevende Dag. Het pluralisme, het recht op een eigen mening staan onder druk. ‘We moeten beseffen wat de rijkdom is van de rechten en vrijheden die we hebben. Iedereen heeft recht op vrije meningsuiting.’

Satire

‘Ook bijtende satire hoort daarbij, als politicus ben ik goed geplaatst om dat te weten’, aldus Bourgeois die daarmee een link legde naar het satirische blad Charlie Hebdo.

‘Wat niet kan, is oproepen tot haat.’ Bourgeois wil dan ook scherper optreden tegen de extremistische netwerken. ‘Er kan echt wel meer gedaan worden, die netwerken zijn gekend’, klinkt het.

De minister-president vernoemde in het Eén-programma ook de ‘verbijsterende profielschetsen’ van de Franse daders die dit weekend onder andere in De Standaard verschenen. ‘Mensen als Coulibaly (de gijzelnemer in een Joodse winkel in Parijs vrijdag) evolueren van boef tot extremist in de gevangenis, en dat gebeurt onder oog van de overheid.’

Antiradicalisering

De Vlaamse regeringsleider wees erop dat de de huidige en de vorige Vlaamse regering al maatregelen heeft genomen in de strijd tegen de radicalisering. Zo wordt samengewerkt met de staatsveiligheid voor onderwijs, er is sprake van een brochure van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten en van een breed antiradicaliseringsplatform, somde Bourgeois enkele maatregelen op.

‘Maar we moeten vooral inlichtingen uitwisselen, want men kent die netwerken, men kent die haatpredikanten.’