Jambon: ‘Info over terrorisme vlotter laten circuleren’
Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. Foto: Photo News

De ministers van Binnenlandse Zaken die zondag in Parijs rond de tafel hebben gezeten, hebben zich ertoe geëngageerd hun samenwerking in de strijd tegen terrorisme te verbeteren. "We moeten de uitwisseling van gegevens tussen de Europese lidstaten versnellen en versterken", verklaarde de Belgische minister Jan Jambon na afloop van de vergadering.

"Er bestaan programma's, maar we moeten sneller vooruitgaan", benadrukte Jambon. "De nationale lijsten van gevaarlijke individuen moeten worden gedeeld", gaf hij aan als voorbeeld van samenwerking. De ministers toonden zich ook voorstander van een versterking van de Europese buitengrenzen, zonder aan de Schengenakkoorden te raken. "We hebben de middelen daartoe. We moeten verder gaan, er moeten sterkere controles komen", aldus Jambon. Ook zijn collega van Justitie Koen Geens citeerde eerder deze week het voorbeeld van de paspoortcontrole aan de buitengrenzen.

De minister van Binnenlandse Zaken benadrukte ook dat er verschillende samenwerkingsprogramma's bestaan tussen lidstaten, maar dat die kunnen worden verbeterd. De vergadering van zondag zal worden geformaliseerd tijdens een volgende Europese raad eind deze maand in het Letse Riga. Jambon vindt het belangrijk dat de Verenigde Staten en Canada aan de bijeenkomst deelnamen. "Het terrorisme is een mondiale dreiging. De uitwisseling van gegevens gaat eveneens worden versterkt met de Amerikanen en Canadezen", onderstreepte de N-VA-minister.

Globale aanpak

"We zijn vastberaden samen te strijden. We beschikken al over een aantal teksten, maar die volstaan niet. We moeten onze acties inschrijven in een globale aanpak", verklaarde de Franse minister van Binnenlandse Zaken en gastheer Bernard Cazeneuve na afloop. Hij voegde er aan toe dat de strijd tegen de verplaatsingen van buitenlandse strijders één van de centrale assen is. "We moeten vooruitgaan naar een Europees Passenger Name Record".

De ministers stelden zich ook tot doel de strijd tegen illegale wapenhandel te verbeteren, net als een betere samenwerking met de internetspelers voor het signaleren van potentiële terroristen.

Ook op de volgende Europese top van 12 februari staat de strijd tegen het terrorisme op het programma, heeft Europees Commissievoorzitter Donald Tusk al aangekondigd.