Conservatieve kandidaat Grabar Kitarovic op kop in Kroatië
Foto: EPA
De conservatieve kandidaat Kolinda Grabar Kitarovic wordt de nieuwe president van Kroatië. Dat voorspelt alvast een exitpoll die is uitgevoerd bij de tweede ronde van de presidentsverkiezingen, die zondag in deze lidstaat van de Europese Unie plaatsvond.

Volgens de exitpoll van het instituut Ipsos Puls zou de 46-jarige Grabar Kitarovic 51,49 procent van de stemmen hebben gehaald. De uittredende president, de sociaaldemocraat Ivo Josipovic, zou genoegen moeten nemen met 48,6 procent.

Indien de officiële resultaten deze poll bevestigen, zou dat een kleine politieke sensatie betekenen. Kitarovic, voormalig minister van Buitenlandse Zaken, was immers als outsider in de verkiezingsrace gesprongen. Voor de eerste ronde voorspelden de peilingen nog een ruime voorsprong van tien procent voor Josipovic, maar uiteindelijk haalde hij het maar heel nipt in de eerste ronde.

Het zou de eerste keer zijn dat Kroatië een vrouwelijke president krijgt. De president heeft in het land, dat anderhalf jaar geleden toetrad tot de Europese Unie, voornamelijk een representatieve functie. Later dit jaar vinden in Kroatië parlementsverkiezingen plaats. Momenteel leiden de socialisten de regering in Zagreb.
 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig