Franse solidariteitsmars brengt Netanyahu en Abbas bijeen
In Nice kwamen zaterdag al meer dan 20.000 mensen bijeen om de slachtoffers van de aanslagen te herdenken Foto: AP

De ‘mars voor de Republiek’ die zondag wordt gehouden in Parijs om de zeventien slachtoffers van de aanslagen te herdenken, verwacht naast ongeveer een miljoen deelnemers ook tientallen vooraanstaande regeringsleiders, onder wie ook de Israëlische premier Benjamin Netanyahu én de Palestijnse president Mahmoud Abbas.

De Franse veiligheidsdiensten staan zondag in hoogste graad van paraatheid. Nadat zaterdag verspreid over het land al zo’n 700.000 mensen de straat opkwamen, zal hoofdstad Parijs zal naar alle verwachting zo’n miljoen deelnemers ontvangen voor de ‘Mars op de Republiek’. Daarbij zullen ook zo’n veertigtal regeringsleiders bij aanwezig zijn.

Voor ons land trekken onder andere premier Charles Michel en ministers Jan Jambon en Kris Peeters naar Parijs, waar ze ook de Britse premier David Cameron, Duits bondskanselier Angela Merkel en de Turkse premier Ahmet Davutoglu mogen verwachten. Verrassender is dat ook zowel de Israëlische premier Benjamin Netanyahu als de Palestijnse president Mahmoud Abbas hun aanwezigheid voor de solidariteitsmars hebben bevestigd.

De ‘mars voor de Republiek’ zal zondag om 15.00 uur van start gaan op de Place de la République en eindigen op de Place de la Nation, in de buurt van de joodse supermarkt waar vrijdag een gijzeling dodelijk afliep voor vier gijzelaars en gijzelnemer Amedy Coulibaly. Er zullen twee verschillende routes zijn en het Frans ministerie van Binnenlandse Zaken wil niet bevestigen welke route de staatsleiders zullen nemen.

Frankrijk zal 4.300 politieagenten inzetten om de veiligheid van de deelnemers te garanderen, waarvan ook zo’n 150 agenten in burger. Daarnaast zullen ook 1.350 soldaten en scherpschutters postvatten langs het parcours. Het metronetwerk zal gratis rijden, maar wordt wel extra nauwlettend in de gaten gehouden.