Netanyahu tot joden in Frankrijk: ‘Israël is jullie thuis’
Benjamin Netanyahu Foto: AP

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft de joden in Frankrijk verzekerd dat Israël ‘hun thuis’ is. Hij deed dat tijdens een televisie-uitzending naar aanleiding van de dodelijke gijzeling in de joodse supermarkt in Parijs.

Netanyahu herinnerde hen eraan dat Israël meer is dan een plek om te bidden. ‘Aan alle joden in Frankrijk, in Europa zeg ik: Israël is niet enkel de plek waar jullie naartoe komen om te bidden, de staat Israël is jullie thuis.’ Bij de gijzeling in de joodse supermarkt kwamen vrijdag vier joden om het leven. Netanyahu riep ook op om een staat van verhoogde waakzaamheid te behouden rond joodse instellingen in Parijs.

Vorig jaar emigreerden 6.600 Franse joden naar Israël, waarmee Frankrijk koploper was. In 2013 waren er nog maar 3.400 Franse emigranten. Er zouden tussen de 500.000 en 600.000 joden leven in Frankrijk, de grootste joodse gemeenschap in Europa en de derde grootste ter wereld na Israël en de VS. De meesten verhuizen uit religieuze overweging, al emigreren meer en meer mensen door een onveiligheidsgevoel.

De komende weken zullen de Israëlische ministers bekijken hoe ze de joden in Frankrijk en de rest van Europa kunnen overtuigen om te emigreren naar Israël. Want als de internationale gemeenschap geen lessen trekt, dan zullen er nog aanslagen volgen, waarschuwt de Israëlische premier.