Meer dan 700.000 Fransen kwamen zaterdag op straat
In Nice trokken 23.000 mensen de straat op. Foto: AP

In verscheidene steden in Frankrijk zijn zaterdag meer dan 700.000 mensen de straat opgegaan om hulde te brengen aan de slachtoffers van de aanslagen en gijzelingen die het land de voorbije dagen in rouw hebben gedompeld. Zondag worden nog eens een miljoen deelnemers verwacht in hoofdstad Parijs, voor de 'mars voor de Republiek'.

In Toulouse bracht de manifestatie ongeveer 80.000 mensen op de been. In Nantes, in het westen van het land, trokken 30.000 mensen de straat op. Ook in het zuidwestelijke Pau namen minstens 30.000 mensen deel aan een stille mars ter herdenking van de zeventien slachtoffers. Vooraan de stoet droegen scholieren een spandoek met de slogan 'Nous sommes tous Charlie'. 'Dit is een schitterende volksbeweging (...) het is mooi en betekenisvol', zei burgemeester Francois Bayrou.

In het centraal gelegen Orléans toonden ruim 22.000 mensen hun medeleven met de slachtoffers en hun afgrijzen voor terrorisme. In de zuidoostelijke stad Nice kwamen minstens 23.000 mensen samen op de befaamde Promenade des Anglais. Vertegenwoordigers van alle religieuze overtuigingen legden er een rouwkrans neer. Ook dichter bij huis, in Lille, liepen duizenden mensen mee in een mars.

In Marseille telden de veiligheidsdiensten 45.000 deelnemers terwijl in Caen zo'n 6.000 mensen bijeenkwamen voor het vredesmonument. Volgens de Franse krant Le Monde kwamen ook in Lannion, Bourges, Saint-Nazaire, Martigues en Miramas zaterdag een duizendtal betogers op straat.

Parijs verwacht zondag miljoen mensen

Zondag vindt in Parijs een gigantische solidariteitsmars plaats. Premier Manuel Valls riep alle Fransen op om deel te nemen en 'de kracht en waardigheid van het Franse volk te tonen' en 'haar liefde voor vrijheid en tolerantie uit te schreeuwen'. Er worden één miljoen mensen verwacht. Aan de mars nemen ook president Francois Hollande en talrijke regeringsleiders deel. Ook de Turkse premier Ahmet Davutoglu bevestigde zaterdag zijn aanwezigheid.

Op een crisisoverleg bij Hollande besloot de regering zaterdag om de veiligheidsmaatregelen in en rondom de Franse hoofdstad nog verder op te schroeven. Het hoogste terreuralarm blijft nog weken van kracht. De generale staf van het Franse leger deelde zaterdag mee dat zo’n 500 bijkomende militairen ontplooid worden in Parijs. Zondag zullen in totaal 1.350 soldaten de politie helpen bij de beveiliging van de Parijse regio.