‘Strengste veiligheidsmaatregelen’ tijdens stille optocht door Parijs
Bloemen in de buurt van de supermarkt in Parijs waar vrijdag een gijzeling plaatsvond. Foto: AP

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve verzekert dat de strengste veiligheidsmaatregelen worden voorzien voor de ‘republikeinse mars’ zondag in Parijs ter nagedachtenis van de slachtoffers van de bloedige aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo.

Na de aanslagen en gijzelingen van de voorbije dagen blijft de komende weken het hoogste terreuralarm van kracht in Frankrijk. Volgens minister Cazeneuve worden de komende uren nog eens 320 militairen gemobiliseerd. Hij verzekerde dat alle veiligheidsmaatregelen genomen worden om de solidariteitsmars om 15 uur in Parijs in veilige omstandigheden te laten verlopen.

Op initiatief van de linkse partijen vindt de stille optocht plaats ter verdediging van de republikeinse waarden. De mars moet de belichaming worden van de oproep van de Franse president François Hollande tot eenheid, als reactie op de aanslag tegen Charlie Hebdo.

Nu al staat vast dat de optocht massaal zal zijn: moslimorganisaties, vakbonden én alle politieke partijen zijn van plan hun leden en aanhangers te mobiliseren. Er wordt ongeveer een miljoen mensen in het centrum van Parijs verwacht.

Wereldleiders

Ook heel wat internationale leiders reizen zondag naar Parijs. Zo hebben bondskanselier Angela Merkel van Duitsland, premier David Cameron van Groot-Brittannië, de Italiaanse premier Matteo Renzi en premier Mariano Rajoy van Spanje hun deelname bevestigd. Voor België zijn premier Charles Michel en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon aanwezig.

‘Eenheid is ons voornaamste wapen’, zei de Franse president François Hollande vrijdag. ‘We moeten onze vastberadenheid tonen om de strijd aan te gaan met alles dat ons zou kunnen verdelen, in de eerste plaats door onverbiddelijk te zijn tegenover racisme en antisemitisme.’

‘Ik zal aanwezig zijn op de mars van zondag. Ik roep alle Fransen op om zondag samen de waarden van vrijheid en democratie uit te dragen.’ Ook in verschillende andere Franse en Europese steden wordt een manifestatie georganiseerd.

Traject

De mars vertrekt zondag om 15 uur aan de Place de la République en heeft als doel de Place de la Nation. Er zijn twee trajecten voorzien om de verwachte massa te verwerken.

De eerste stoet trekt rechtstreeks langs de Boulevard Voltaire naar het eindpunt, een tweede traject loopt iets noordelijker over de Avenue de la République, de Boulevard de Ménilmontant en de Boulevard de Charonne.

Een derde traject wordt in reserve gehouden en - afhankelijk van de volkstoeloop - vrijgemaakt na het vertrek van de internationale prominenten, meldt een bron binnen de organisatie aan Le Parisien.