RECONSTRUCTIE. De ontknoping: dag drie
Bovenaan: Amedy Coulibaly en Hayat Boumedienne. Onderaan: de broers Kouachi. Foto: rr

Na ruim twee dagen spanning kon Frankrijk gisteren herademen. Drie terroristen zijn dood en ook vier gijzelaars kwamen om het leven. Een reconstructie.

 • in de nacht van 8 op 9 januari: de klopjacht op de twee hoofdverdachten van de aanslag op Charlie Hebdo gaat de hele nacht door. Het landelijke en bosrijke gebied rond het dorp Longpont in de streek Picardië werd uitgekamd, maar dat leverde niets op.
   
 • 8 uur: De hoofdverdachten Said en Chérif Kouachi, respectievelijk 34 en 32 jaar, stelen een grijze Peugeot 206 in het zuiden van het departement l’Oise, ten noorden van Parijs.
   
 • 9.30 uur: de terroristen dringen een kleine drukkerij op een industrieterrein in Dammartin-en-Goële binnen. Wanneer ze werknemers tegenkomen, laten ze hen gaan. ‘We doden geen burgers’, zeggen ze. Eén persoon blijft achter en verbergt zich. Hij wordt tot de ontknoping beschouwd als een gijzelaar. Uiteindelijk zal blijken dat de man, een 27-jarige graficus, nooit in contact is gekomen met de terroristen. Hij verstopt zich op de eerste verdieping onder een kartonnen doos.
   
 • Rond tien uur belt een reporter van televisiezender BFM-TV met Chérif Kouachi. Kalm legt hij uit dat hij wordt gestuurd door Al-Qaeda in Jemen en dat zijn opdrachtgever Anwar Al Awlaki is.
   
 • 10.30 uur: Omdat de plek van de gijzeling vlakbij de luchthaven Charles de Gaulle ligt, worden twee van de vier landingsbanen gesloten. Onderhandelaars van de politie komen aan bij de drukkerij. In een gesprek laten de gijzelnemers verstaan dat ze ‘willen sterven als martelaars’. Het dorp wordt volledig afgesloten door de ordediensten.
   
 • 13 uur: Aan de Porte de Vincennes in Parijs klinkt geweervuur. Een man met een kalasjnikov is een lokale koosjere supermarkt (zie foto, EPA) binnengedrongen en houdt er een vijftal mensen gegijzeld. De leerlingen van de scholen in de buurt krijgen de vraag om niet naar buiten te gaan, de ringweg rond Parijs wordt afgesloten. Politieploegen die bezig waren met de gijzeling op het industrieterrein, worden naar daar geroepen en onderhandelingen beginnen. De gijzelnemer zou naar de politie hebben geroepen: ‘Jullie weten zeer goed wie ik ben.’ Ook zou hij om een vrijgeleide voor de broers Kouachi vragen.

 • 13.30 uur: Er komt duidelijkheid over de identiteit van de gijzelnemer in de supermarkt: Amedy Coulibaly, de man die wordt verdacht van de aanslag op de politiemensen donderdag in Montrouge. De politie verspreidt een opsporingsbericht over hem en zijn echtgenote, ­Hayat Boumedienne.

  Libération meldde na de gijzeling dat de politie goed kon volgen wat binnen gebeurde, omdat Coulibaly na een telefoongesprek met een kennis de telefoon niet goed had ingehaakt.

  Kort naar de middag worden de kinderen uit de scholen in de buurt van de gijzeling geëvacueerd (zie foto, AP).

 • 15 uur: Coulibaly belt tijdens de gijzeling op eigen initiatief naar ­BFM-TV. Hij zegt dat hij met de Kouachi’s had afgesproken dat zij Charlie Hebdo zouden aanvallen en hij de dag erna de politiemensen. Naar eigen zeggen behoort hij bij Islamitische Staat (IS).
   
 • 16.45 uur: de urenlange gijzelingen komen tot hun einde. Er klinken geweerschoten en ontploffingen op het industrieterrein van Dammartin-en-Goële. Het komt tot een confrontatie tussen de politie en één van de broers Kouachi wanneer die naar buiten stormt. De twee terroristen worden gedood. De graficus blijft ongedeerd.

   

   


  Bijna tegelijkertijd bestormen de speciale eenheden de Parijse supermarkt. Naar alle waarschijnlijkheid werden de bevrijdingsacties gecoördineerd, om te voorkomen dat de terroristen een wanhoopspoging zouden ondernemen als ze vernemen wat op de andere plaats gebeurt.

  Tijdens de inval wordt ook Coulibaly doodgeschoten. Vier gijzelaars overlijden.

  Hayat Boumedienne is nog steeds voortvluchtig. De politie houdt een klopjacht.