Klanten koosjere supermarkt verbergen zich in koelcel
In deze supermarkt vond de gijzeling plaats; Foto: EPA

Verschillende klanten hebben zich urenlang verstopt in een koelcel terwijl zich daar vrijdag de gijzeling afspeelde en overleefden zo het drama.

Amedy Coulibaly koos supermarkt Hyper Cacher aan de Porte de Vincennes als doelwit. Aanvankelijk ging de politie ervan uit dat de terrorist vijf personen gijzelde maar later bleek dat meer mensen in de winkel aanwezig waren.

Een man met zijn driejarige zoon zou zich verstopt hebben in een koelruimte van de supermarkt op de benedenverdieping. De vader gaf zijn jas aan zijn zoontje zodat die niet zou onderkoelen. Zijn bezorgde moeder wist dat haar zoon in de supermarkt was en gaf zijn gsm-nummer door aan de politie. Zo kon de politie de man lokaliseren. Volgens het persagentschap AFP kon de politie daar rekening mee houden bij het bloedige einde van de gijzeling en bleven ze daarbij gespaard.

Er zaten nog andere klanten vijf doodsbange uren vast in de koude ruimte. Zo ook een Belgische vrouw met haar baby. Het gaat om een joodse vrouw die met een Fransman trouwde en sindsdien in Parijs woonde. De jonge vrouw was op de middag boodschappen gaan doen voor de sabbat met haar zoontje van zes maanden.

Coulibaly had bij het begin van de gijzeling met een kalasjnikov vier klanten gedood. Hij wou meteen laten zien waartoe hij in staat was: een bloedbad aanrichten.

Uiteindelijk is de gijzeling met een groot vuurgevecht beëindigd. Coulibaly is daarbij omgekomen.