De Franse zender RTL heeft geluidsfragmenten van een discussie tussen gijzelnemer Amedy Coulibaly en zijn gijzelaars in een Parijse supermarkt online gezet. RTL kon meeluisteren nadat de telefoon, na een eerder gesprek met Coulibaly, niet goed was opgehangen.

Coulibaly, die donderdagochtend een politieagente doodschoot in Montrouge, hield vrijdagmiddag meerdere mensen gegijzeld in een Joodse kruidenierszaak in Parijs. Het geluidsfragment dat RTL online zette, werd in de loop van de namiddag opgenomen. 

‘Telkens opnieuw laten ze u geloven dat de moslims terroristen zijn. Ik ben geboren in Frankrijk’, probeert Coulibaly zijn actie te rechtvaardigen.

Zijn gijzelactie doet hij uit wraak tegen de Syrische regering en de acties van de westerse coalities in Mali, Irak en Afghanistan. ‘Ze moeten stoppen met de Islamitische staat aan te vallen, ze moeten stoppen onze vrouwen te ontsluieren, ze moeten stoppen onze broeders in de cel te stoppen voor niets.’

Daarna richt hij zich tot de gijzelaars. ‘Ten eerste. Jullie kiezen jullie regeringen en die hebben het nooit weggestopt dat ze oorlog gingen voeren in Mali en elders. Ten tweede. Het zijn jullie die hen financieren. Jullie betalen belastingen en gaan ermee akkoord.’

Daarop antwoordt een gijzelaar dat hij ‘verplicht’ is belastingen te betalen. ‘Hein? Men is niet verplicht, ik betaal mijn belastingen niet’, antwoordt Coulibaly.