RECEPT. Batbout (brood uit de pan)
Foto: rr
Een recept uit de Marokkaanse keuken dat eerder in De Standaard Magazine verscheen.

Ingrediënten:

250 g harde tarwebloem (of couscousbloem)
100 g witte tarwebloem
10 g gist
6 g zout
1 l warm water

Bereiding:

1. Neem een grote schotel of bord, het liefst met opstaande randen. Meng daarin de ingrediënten met boksende vuistbewegingen, tot al het water verdwenen is. Bewerk het deeg daarna met je handpalmen tot je een consistente, zachte deegmassa krijgt.

2. Verdeel het deeg in grote ballen. Rol elke bal apart uit op een met bloem bestrooid oppervlak tot je een schijf krijgt die overal even dik is. Plooi die schijven in een handdoek, van elkaar gescheiden door een laagje stof. Laat een halfuur rijzen.

3. Verhit een aluminium pan, zonder vetstof. Bak elk brood in totaal ongeveer 7 minuten aan elke kant en draai geregeld om.

Wat hebben we geleerd?

1. Brood hoeft niet in de oven.

2. De rijskracht heeft alles te maken met de kunst van het kneden. Neem er de tijd voor.

3. Hoe hoger de kamertemperatuur, hoe minder lang het deeg moet rijzen (15 à 45 minuten).

4. Vergeet de tefalpan, aluminium is het geheim.

5. Brood kan je vinger verbranden.