Parket vraagt principiële straf voor Dedecker
Foto: BELGA

Jean-Marie Dedecker heeft zich voor de Hasseltse correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor valsheid in geschrifte. De openbare aanklager vraagt een principiële bestraffing. Het inhuren van een privé-detective ligt aan de basis van het conflict. In een zaak die er verband mee houdt eist Dedecker een morele schadevergoeding van de oud-voorzitter van de Limburgse tak van zijn partij.

Beide rechtszaken houden verband met de Hasseltse privédetective die hij in 2008 inschakelde om de rol van Karel de Gucht (Open VLD) te onderzoeken in een sale-and-lease-backoperatie van het gerechtsgebouw in Veurne. Dedecker, die vrijdag met zijn advocaat Filip Van Hende aanwezig was, vraagt de vrijspraak.

Want volgens Dedecker had de voormalige voorzitter van LDD in Limburg, Guy G., alles politiek georchestreerd. De Hasseltse privédetective gaf toe dat ze een mondelinge overeenkomst met Dedecker van 22 november 2008 pas in mei 2009 geformaliseerd had door die op papier te laten handtekenen door Dedecker op datum van 22 november 2008. Het ging eigenlijk om een antidatering van het contract. Ze deed dat omdat ze anders haar vergunning als privédetective dreigde te verliezen via de Algemene Dienst Veiligheid en Preventie van de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken.

De privédetective kon uiteindelijk geen link vinden tussen De Gucht en de vennootschapsstructuur achter onder meer de sale-and-lease-backoperatie van het gerechtsgebouw in Veurne. In haar eindrapport stak ook een handgeschreven nota van de inkomsten van De Gucht, zijn echtgenote en hun zoon.

Die inkomstengegevens zou Guy G., de toenmalige voorzitter van LDD Limburg, ontfutseld hebben bij een sociale inspecteur in Hasselt. Guy G. had de nota aan de detective gegeven, die het stuk op haar beurt bij haar eindrapport gevoegd had. Dedecker had die inkomstengegevens niet gevraagd bij zijn opdracht aan de privédetective.

Het rapport werd uiteindelijk gelekt aan de pers, volgens Dedecker door Guy G. en zijn toenmalige vriendin. De privédetective herkende op VTM Nieuws haar eigen rapport, dat vanuit de woning van de vriendin van Guy G. getoond werd.

Ook voor de privédetective, Guy G. en de sociale inspecteur werd een principiële bestraffing gevraagd. Guy G. was eerst persoonlijk aanwezig, maar liet dan verstek gaan, omdat hij verdedigd wilde worden door zijn raadsman Walter Van Steenbrugge, die momenteel in het buitenland zit. Omdat de rechtbank de zaak niet wou uitstellen, verkoos hij verstek te laten gaan.

Laster

Dedecker heeft in een reactie zelf een klacht met burgerlijke partijstelling ingediend tegen Guy G en diens voormalige vriendin. Volgens Dedecker is er sprake van laster, schending van het briefgeheim en gebruik van valse stukken. Hij eist daarom een euro morele schadevergoeding.

In het dossier van de laster gedroeg de openbare aanklager zich vrijdag in haar vordering tegen Guy G. en Liesbeth S. naar de wijsheid van de rechtbank. “Het is zeker niet fraai wat de twee gedaan hebben, maar wij zien het niet als een misdrijf”, aldus de procureur.

De advocaat van Dedecker ziet dat anders. ‘een soort Judas heeft Guy G. verraad gepleegd voor een paar zilverlingen. Guy G. en zijn vriendin wilden dat Dedecker gestraft werd. We vragen een bestraffing en 1 euro moreel’, aldus advocaat Filip Van Hende vrijdag.

De rechtbank doet in beide zaken op 13 februari uitspraak.