Jan Jambon: ‘Vonnis Sharia4Belgium niet meer afwachten voor teksten tegen radicalisering’

Als het vonnis in het proces tegen Sharia4Belgium lang op zich laat wachten, zal minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) die uitspraak niet afwachten voor hij met zijn wetsontwerpen in de strijd tegen de radicalisering naar de regering zal stappen. Dat werd vrijdag op zijn kabinet vernomen.

Het regeerakkoord bevat verschillende maatregelen waarmee de centrumrechtse regering de radicalisering een halt wil toeroepen, zoals het afnemen van de dubbele nationaliteit van Syriëstrijders die willen terugkeren naar ons land en het intrekken van hun verblijfsvergunning indien ze daden van geweld of terreur hebben gepleegd.

Bedoeling was het vonnis in het proces rond Sharia4Belgium af te wachten om de wetsontwerpen op de regeringstafel te leggen. Minister Jambon bevestigde dat donderdag in de Kamer, tijdens het debat over de aanslagen tegen Charlie Hebdo. Intussen is bekendgeraakt dat de Antwerpse rechtbank het vonnis niet woensdag zal uitspreken, maar dat het is uitgesteld naar 11 februari.

Het is dan ook niet langer de bedoeling de uitspraak sowieso af te wachten om de teksten klaar te stomen. Een concrete timing is er niet, maar de minister is van plan in de loop van de komende weken zijn teksten aan de collega’s voor te leggen.