RECONSTRUCTIE. De klopjacht: dag twee
Speciale interventie-eenheden van de politie op zoek naar de daders in Corcy, nabij Villers-Cotterets. Foto: REUTERS

Ook gisteren werd er een hele dag met man en macht gezocht naar de daders van de aanslag op Charlie Hebdo. Welke sporen werden er van de daders gevonden en wat welke acties voerde de politie uit?

 • 00.00 uur: Woensdagnacht vanaf 23 uur tot ver na middernacht wordt in Reims de wijk Croix Rouge uitgekamd door zwaarbewapende eenheden van RAID, de speciale interventie-eenheid van de politie. Er worden geen arrestaties verricht.
   
 • 02.30 uur: Het nieuws raakt bekend dat Hamyd Mourad (18) zich woensdagavond heeft aangegeven bij de politie. Mourad zou de vluchtwagen bestuurd hebben tijdens de aanslag, maar volgens verschillende Franse media beschikt hij over een alibi. Klasgenoten zouden bevestigen dat hij op het tijdstip van de aanslag op de schoolbanken zat.
   
 • 08.00 uur: Donderdagochtend meldt premier Manuel Valls dat in de loop van de nacht verschillende arrestaties zijn gebeurd.
   
 • 11.30 uur: De twee daders, de broers Chérif (32) en Saïd Kouachi (34), worden op de N2 gesignaleerd in een Renault Clio in het departement Aisne, nabij Villers-Cotterêts, op 60 kilometer van Parijs. Ze worden herkend aan een tolpoort en door de uitbater van een tankstation in Villers-Cotterêts. Volgens hem zijn de broers Kouachi, die het tankstation overvielen om aan benzine en voedsel te komen, gewapend met kalasjnikovs en granaatwerpers.
   
 • 14.00 uur: Politiehelikopters en -wagens snellen toe in het stadje Crépy-en-Valois in het departement Oise. De daders zouden zich er verschanst hebben in een woning. Er komt echter geen nieuws van de politie.
   
 • 16.00 uur: Een grote politiemacht is de hele namiddag en avond bezig de omgeving van Villers-Cotterêts, Longponts ( beide in het departement Aisne) en Crépy-en-Valois (departement Oise) uit te kammen. Huizen worden systematisch doorzocht door interventietroepen. Vijf helikopters cirkelen voortdurend boven het gebied.
   
 • 19.30 uur: Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigt dat in het onderzoek naar de aanslag ondertussen 9 mensen gearresteerd werden.
   
 • Op de grote wegen in de departementen Aisne en Oise staan de hele nacht controleposten van de politie. Die heeft ook wegafzettingen geplaatst om de vele zijwegen langs de hoofdweg RN2 in het gebied rond Villers-Cotterêt, Longpont en Crépy-en-Valois te blokkeren.