Autolening nog nooit zo goedkoop
Het Autosalon in Brussel loopt van 16 tot 25 januari. Foto: bdw
Geld lenen voor een auto kan tegen minder dan 2 procent. Onder de banken is een prijzenslag aan de gang, schrijft De Standaard in de ochtendeditie.

Lenen voor een auto was nooit goedkoper, zo blijkt uit een vergelijking van Spaargids. Sinds 2009 zijn de rentevoeten voor autoleningen bijna onafgebroken gedaald. Vijf jaar geleden bedroeg het gemiddelde tarief van de tien beste autoleningen 5,59 procent. Vandaag is dat 2,08 procent, of dus minder dan de helft. 'In de aanloop naar het Autosalon hebben sommige banken hun tarieven met bijna een procent verlaagd’, aldus Kristof De Paepe van Spaargids.

Volgende week begint het Autosalon en dat is traditioneel het sein voor de banken om hun rentevoeten nog wat scherper te stellen. Axa deed dat al midden december en ondertussen zijn ook andere banken gevolgd. Belfius hanteert een tarief van 2,10 procent. Bij ING en KBC staat het tarief op 1,95 procent, zo blijkt uit de vergelijking van Spaargids.

In het geval van KBC is dat bijna één procent lager dan het tarief van midden december. Volgens KBC is het aantal afgesloten autoleningen ruim 70 procent hoger dan in de voorbije weken en maanden.

Ook vorig jaar stuntten de grote banken met goedkope autoleningen, maar dit jaar gaan ze nog zo’n 0,30 procent lager. ‘Dat kan doordat alle rentevoeten sterk verlaagd zijn’, voegt De Paepe daar in Het Nieuwsblad aan toe.

Niet alle banken geven overigens dergelijke stevige kortingen. 'Bij Carrefour betaalt u 5,40%. Delta Lloyd houdt het zelfs op 7,85%. Kredietnemers blijven het best waakzaam.’, zegt De Paepe.

Gratis leningen

In principe kan de koper van een nieuwe auto tegen een nog lager tarief lenen. Heel wat autoconstructeurs bieden zelf ook leningen aan, vaak aan nul procent. Maar volgens Spaargids is dat niet altijd de beste keuze. ‘Dan verlies je misschien een korting op de aankoop of gratis accessoires. Je rekent best uit wat het goedkoopste is’, aldus De Paepe.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in