Michel Houellebecq stopt promotie voor boek 'Soumission'
De Franse schrijver Michel Houellebecq heeft de promotie opgeschort voor zijn boek ‘Soumission’. Foto: Reuters

De Franse schrijver Michel Houellebecq heeft de promotie opgeschort voor zijn boek ‘Soumission’. Dat maakte zijn literair agent bekend. Een goede vriend kwam om bij de aanslag tegen het magazine Charlie Hebdo.

‘Houellebecq is diep geraakt door de dood van zijn vriend Bernard Maris’, zei François Samuelson. Maris was een linkse econoom én aandeelhouder van Charlie Hebdo. Volgens uitgever Flammarion heeft Houellebecq de rust opgezocht, buiten Parijs, ‘in het groen, in de sneeuw’.

Maris was een bewonderaar van Houellebecq. Hij zag hem als een verlicht analist van het liberalisme. Hij wijdde zelf een boek aan hem, ‘Houellebecq econoom’, dat vorig jaar verscheen.

Een karikatuur van Houellebecq stond nog op de voorpagina van Charlie Hebdo op de dag van de aanslag. Ook waren verschillende pagina’s gewijd aan ‘Soumission’, dat het denkbeeld schetst van een door een moslimpartij bestuurd Frankrijk in 2022.

Polemiek

Sommigen noemen het boek ‘subliem’, anderen ‘onverantwoordelijk’, nog anderen blijven op hun honger zitten. Feit is dat de roman van 300 pagina’s veel commentaar uitlokt. In sommige gevallen krijgt Houellebecq zelfs het verwijt dat zijn boek islamofobie in de hand werkt en dat hij stemmen ronselt voor het extreemrechtse Front National.

De Franse schrijver, die het gewoon is dat zijn romans polemiek veroorzaken, was de voorbije week alomtegenwoordig in de media voor de promotie van zijn jongste boek.

Houellebecq woonde jarenlang in Ierland na het succes van zijn roman ‘Elementaire deeltjes’ (1998). Momenteel woont hij in Parijs. François Samuelson zegt nog dat Houellebecq geen politiebescherming krijgt.