NMBS eist schadevergoeding van Siemens
Foto: belga
De NMBS eist een schadevergoeding van 60 miljoen euro van treinbouwer Siemens, omdat de ellende met de Desiro-treinstellen aansleept. ‘De treinen zijn nog altijd niet betrouwbaar’, zegt minister Jacqueline Galant.

Spoorbaas Jo Cornu haalde afgelopen zomer al eens hard uit naar treinbouwer Siemens. ‘Zouden zij het appreciëren als hun auto elke 8.000 km pech zou hebben?’, vroeg hij zich af na een lawine defecten aan de splinternieuwe Desiro-treinstellen.

De NMBS heeft nu een boete klaar van liefst 60 miljoen euro voor treinbouwer Siemens, laat minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) weten aan CD&V-kamerlid Roel Deseyn.

‘Toen we de 305 Desiro-trein­stellen enkele jaren geleden aankochten (voor 1,2 miljard euro, red.), zijn er in het contract betrouwbaarheidseisen opgenomen. We wilden de garantie hebben dat de treinen die we kochten, goed werkten’, zegt ­NMBS-woordvoerder Bart Crols. ‘Als de treinen te veel defecten hadden, moest de constructeur een boete betalen. Die zou worden berekend op basis van het aantal defecten, en de ernst daarvan.’

Die boetes zijn nu aan Siemens gepresenteerd, in totaal voor 60 miljoen euro.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig