Luc Tuymans voor rechter wegens schending auteursrechten

‘Dit is geen plagiaat, wel een parodie’

De wereldvermaarde Antwerpse kunstschilder Luc Tuymans baseerde een schilderij op een foto van De Standaard-fotografe Katrijn Van Giel. Plagiaat, zei de fotografe gisteren in de rechtbank. Humor, verdedigt Tuymans zich.

Katrijn Van Giel maakte de foto (links) van Jean-Marie Dedecker na de verkiezingen in 2010. Volgens Luc Tuymans is zijn schilderij een humoristische bewerking van de krantenfoto.
Katrijn Van Giel maakte de foto (links) van Jean-Marie Dedecker na de verkiezingen in 2010. Volgens Luc Tuymans is zijn schilderij een humoristische bewerking van de krantenfoto. Katrijn Van Giel / Luc Tuymans

Met een schilderij onder de arm kwam Luc Tuymans gisteren de rechtzaal binnengewandeld. ‘Het is een kopie’, gromde hij tegen de aanwezigen.

‘Nog een’, antwoordde Dieter Delarue, advocaat van De Standaard-fotografe Katrijn Van Giel die de Antwerpse schilder voor de rechter daagde wegens plagiaat.

Luc Tuymans baseerde zijn schilderij ‘A Belgian politician’ (2011) op een portret dat zij een jaar eerder na de verkiezingen had gemaakt van Jean-Marie Dedecker.

Dwangsom ...

Niet te missen