‘Ontsnapt zoals in de beste cartoonfilms’
Archiefbeeld van het gesloten centrum De Refuge in Sint-Andries (Brugge). Foto: mv

In Sint-Andries (Brugge) zijn woensdagavond twaalf illegalen ontsnapt uit het gesloten centrum De Refuge. Dat meldt VTM en de korpschef van de Brugse politie bevestigt het nieuws aan onze redactie.

‘De twaalf moeten gaan lopen zijn tussen 21.30 uur en 22.10 uur woensdagavond’, zegt de Brugse korpschef Dirk Van Nuffel. ‘Het exacte tijdstip weten we niet. Het personeel stelde de verdwijning pas vast toen iedereen moest gaan slapen en de koppen werden geteld.’

De sans-papiers braken een raam in de recreatiezaal, schroefden de tralies los en kropen ‘zoals in de beste cartoonfilms’ met aaneengeknoopte lakens naar beneden. ‘Tegen dat wij werden gecontacteerd, was het nog een uur later en waren de vogels al gaan vliegen’, zegt Van Nuffel.

De politie van Brugge hield nog een zoekactie, en vroeg daarvoor de hulp van omliggende politiezones, maar vond geen spoor meer van de sans-papiers. Ze staan geseind en worden verder opgespoord. Hun identiteit is bekend. ‘Het gaat om zeven mensen uit Arabische landen en vijf uit Oost-Europa en de Kaukasus’, aldus Van Nuffel.

De woordvoerder van het gesloten centrum zegt dat er op het moment van de ontsnapping drie personeelsleden aanwezig waren. 'Er was echter een incident in een andere zaal, waar de personeelsleden prioriteit aan moesten geven. Maar we vermoeden dat het om een afleidingsmanoeuvre ging. De beelden van de bewakingscamera's worden nog onderzocht om te achterhalen wat er precies is gebeurd.

De Dienst Vreemdelingenzaken is voorlopig niet bereikbaar voor commentaar.

Gelijkaardige ontsnapping in Steenokkerzeel

Onlangs was er in het gesloten asielcentrum 127bis een gelijkaardige ontsnapping. In de nacht van 30 op 31 december 2014 slaagden twee illegale Oost-Europeanen erin om te ontsnappen uit het centrum in Steenokkerzeel door in hun cel een raam te breken. Eén nacht later werden ze door de Brusselse politie gevat bij een inbraak.