FRANSTALIGE KRANTEN. ‘Charlie Hebdo was nog nooit zo levend’
Foto: EPA

De Franstalige kranten verdedigen donderdag, een dag na de bloedige aanslag in de redactielokalen van het satirische tijdschrift Charlie Hebdo in Parijs, de vrijheid van meningsuiting, die onmisbaar is in een democratie. De kranten benadrukken ook dat Charlie Hebdo niet dood is, maar nog nooit zo levend is geweest.

'Je suis Charlie', de leuze voor solidariteit met Charlie Hebdo die woensdag al snel het internet overspoelde, wordt in veel kranten overgenomen en verschillende voorpagina’s publiceren cartoons op hun voorpagina.

'Terreur valt ideeën, woorden en beelden aan, en zij die ze overbrengen, de wereld insturen en ermee lachen. Ze valt de een instituut aan van het Franse medialandschap, een pilaar van de democratie, van de vrije pers', aldus Joan Condijts, hoofdredacteur van L’Echo. 'Geen enkele tekst, zelfs die die door sommigen als goddelijk worden aanzien, kan de wreedheid verantwoorden die in Parijs plaatsvond. Er zullen altijd mensen zijn die de rechtvaardigheid verdedigen, de intelligentie ondersteunen en het licht behouden.'

Volgens hoofdredacteur van La Libre Belgique Francis Van de Woestyne, is 'deze aanval door zijn impact, geweld, even belangrijk als de aanslagen van 11 september 2001 in New York. Morgen, in acht dagen, in een maand, zullen andere terroristen aanvallen plegen. In naam van een god, een profeet van wie ze de boodschap verdraaien.' Michel Marteau, hoofdredacteur van Sudpresse, schrijft dat 7 januari 2015 'ons geweten in angst doet omslaan', zoals de '11 september van het vrije denken'.

Hoofdredacteur van Le Soir Béatrice Delvaux spreekt over de verlamming van de vrijheid van meningsuiting. 'Onze vrijheid, van de karikaturisten en de journalisten, maar ook van alle democraten, die wordt bedreigd door de dodelijke wraak van enkele barbaren die er niet tegen kunnen dat we andere gedachten over hen hebben. Hoe kunnen we vermijden dat de aanslag de haat en vervloekingen niet aanwakkert, die vaak maar net worden onderdrukt, en de Europese samenlevingen verandert in landen van confrontatie en verwerping?'

'We moeten solidair blijven, tonen dat we nog rechtstaan. En voor altijd', aldus Ralph Vankrinkelveldt van La Dernière Heure.

'Andere (stemmen) zullen rechtstaan, moeten rechtstaan, sterkere, machtigere. Zij die geprobeerd hebben de vrije meningsuiting een slag toe te brengen, moeten zich schamen. Ze hebben niet alleen het principe van de mensheid geschaad, ze zijn daar ook nog eens jammerlijk in mislukt', aldus Thierry Dupiereux van L’Avenir. Volgens hem moeten we ons verzetten tegen de druk, van waar die ook komt, zelfs al neemt die de vorm aan van bedreigingen en geweld.