‘Recht behouden om te beledigen’
Peter Vandermeersch Foto: BELGAIMAGE

Een discussie over de vrijheid van meningsuiting zal de komende dagen het publieke debat domineren, denkt hoofdredacteur van de Nederlandse krant NRC Handelsblad Peter Vandermeersch. ‘Die vrijheid is niet absoluut. Het recht om te beledigen moeten we wel behouden.’

Peter Vandermeersch was begin jaren negentig correspondent in Parijs. Bij de heroprichting van het blad, in 1992, heeft hij erover geschreven. Dat hij het nieuws over de aanslag gisteren vernam op het moment dat de journalisten van NRC Handelsblad net in redactievergadering zaten, kwam hard aan.

‘Dit is moeilijk te bevatten’, zegt Vandermeersch in De Ochtend op Radio 1. ‘Dit is een aanslag op de ‘unité’ van de Franse republiek, in die zin kan je niet overschatten wat er gebeurd is.’ Iemand op zijn redactie zei erover: ‘Dit is twaalf keer Van Gogh’, verwijzend naar de moord op de Nederlandse cineast Theo Van Gogh.

Een debat over de vrijheid van meningsuiting komt nu opnieuw op tafel. Vandermeersch benadrukt dat de vrijheid van de pers ook het recht om spot te drijven en te beledigen omvat, verwijzend naar wat ook de hoofdredacteur van De Standaard Karel Verhoeven in zijn commentaar schreef . ‘We moeten het recht behouden om beledigend of kwetsend te zijn’, aldus Vandermeersch.