Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) treedt zijn collega uit Rotterdam bij. Die had een duidelijke boodschap voor jihadisten die onze vrije samenleving verwerpen: ‘Als het je hier niet bevalt, dan rot je toch op’.

Ahmed Aboutaleb (PVDA), zelf van Marokkaanse origine en een gelovige moslim, deed zijn uitspraken in het NOS-programma Nieuwsuur. Tegen Nederlanders die met de daders sympathiseren zei hij: ‘In hemelsnaam, pak je koffer en vertrek. Er is misschien een plek in de wereld waar je tot je recht kunt komen. Ga niet onschuldige journalisten ombrengen, dat is zo verachtelijk. Verdwijn als je in Nederland je plek niet kunt vinden.' En vervolgens: ‘Als je het niet ziet zitten dat humoristen een krantje maken, ja... mag ik het zo zeggen: rot toch op!’ De aanslag in Parijs veroordeelde hij als een ‘onbeschrijfelijke vorm van barbarij en achterlijkheid’.

‘Hier zit de burgemeester van Rotterdam, maar ook een woedende moslim. Dit grijpt me heel diep, tot in mijn ziel. Ik voel het in heel mijn lichaam. Het is erg belangrijk dat moslims hier massaal afstand van nemen’, klonk het nog.

De ‘rot op’ was volgens minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) een sterk statement. En later vandaag treedt ook zijn partijgenoot Bart De Wever hem bij. Echte extremisten, nodigt hij uit om ons land te verlaten.

‘Als je de Westerse manier van leven, de samenleving waarin je bent groot gebracht, verwerpt tot het niveau dat je ze wil bestrijden met geweld, dan is maar één simpele vrijheid waar op gewezen moet worden, en dat is de vrijheid om hier te vertrekken‘, zegt hij aan VTM-nieuws. ‘Als men per se volgens de regels van de radicale islam wil leven, dan zijn er genoeg andere landen in de wereld waar ze gelukkig kunnen worden. Maar dat is niet hier.’

‘Verzoenen en verenigden kan je alleen op een platform van gedeelde waarden’, aldus De Wever. ‘Daar moet je één gemeenschap mee vormen. Maar zij die daar doelbewust gaan buiten staan, en dat met geweld gaan bestrijden, daar wil ik me helemaal niet mee verzoenen. Die moeten er gewoon uit.’

Als de terreurdreiging verhoogt kan de burgmeester met de politie alleen onvoldoende veiligheid garanderen, zegt hij. De Wever lanceerde gisteren dan ook het idee dat het leger ingezet moet worden. ‘Moslimradicalisme mag niet langer geminimaliseerd worden’, zei de N-VA-kopman aan Het Laatste Nieuws, ‘Wij moeten duidelijk stelling nemen tegen mensen die onze waarden verwerpen of actief bestrijden. Niet enkel in woorden, maar ook in daden. Bij verhoogde dreiging hebben onze strijdkrachten de ervaring, de kennis en de wil om er iets aan te doen.’

Ook minister Jambon vindt dat een goed idee. 'Het wettelijk kader zal daarover gevormd worden, klonk het vanmorgen in De Ochtend op Radio 1.