Tientallen Belgische cartoonisten en journalisten hebben donderdagnamiddag hun solidariteit getoond met hun collega’s van het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo. In de galerie The Cartoonist in Brussel hielden ze een minuut stilte.

Onder meer de tekenaars Johan De Moor, Gal, Marec, Cécile Bertrand, Vadot, Kanar, Kroll en Zaza waren aanwezig om hun vermoorde collega’s te eren. Daarnaast waren ook heel wat journalisten en sympathisanten afgezakt naar de kleine galerie, die dan ook overvol zat.

De cartoonisten hielden even na 14.30 uur een minuut stilte. Ondertussen toonden velen van hen een blad met het opschrift ‘je suis Charlie’, de slogan waarmee internationaal massaal steun wordt verleend aan de redactie van Charlie Hebdo. Anderen toonden een cartoon of hielden een foto op van een collega die woensdag bij de schietpartij om het leven kwam.

‘Gisteren was een tragische dag voor ons’, zo deelde cartoonist Marec (Het Nieuwsblad) mee in naam van zijn Nederlandstalige collega’s. ‘Ze willen ons al sinds 2006 verbieden om over de god van de moslims cartoons te maken, met potlood en papier. Nu werden onze goden omgebracht, met kogels. Dat is heel hard aangekomen.’ Ook een duidelijk geëmotioneerde Karel Anthierens, voorzitter en oprichter van Press Cartoon Belgium, loofde in een korte reactie de overleden tekenaars.

Het idee voor de bijeenkomst van donderdag zou gegroeid zijn uit contacten met de RTBF-redactie. Ze nam contact op met galerie The Cartoonist om samen alle Belgische journalisten uit te nodigen om hun steun te betuigen voor de 'cartoonisten en de vrije pers in het algemeen'.