Broers Kouachi gedood
Politieagenten in Dammartin beklimmen het gebouw van de drukkerij waar de broers Kouachi zich bevinden Foto: epa
De broers Chérif (31) en Saïd Kouachi (34), de daders van de aanslag op Charlie Hebdo, zijn vrijdagmiddag omgekomen. Ze zouden al schietend de drukkerij waar ze iemand gegijzeld hielden naar buiten gekomen zijn. Een man die in het gebouw zat, is ongedeerd bevrijd.

Nadat het vrijdagmiddag enkele uren 'relatief rustig' bleef in Dammartin, begon rond 17 uur een poging om een einde te maken aan de gijzelingsactie. Op livebeelden van de Franse televisie waren tientallen schoten en zware explosies te horen. Daarbij werden de broers Kouachi gedood. De twee gijzelnemers hadden in de loop van de dag gezegd dat ze wilden sterven als martelaren. Volgens AFP hebben ze de veiligheidsdiensten onder vuur genomen toen ze de drukkerij verlieten. Een politieman zou daarbij gewond geraakt zijn.

 

Gijzelaar veilig

De broers hadden zich 's ochtends verschanst in het bedrijf Création Tendance Découverte (CTD), dat zich op zo'n 50 kilometer ten noordoosten van Parijs bevindt. Eén man van 27 is in veiligheid gebracht. De broers Kouachi zouden niet geweten hebben dat hij zich schuilhield in het gebouw. De vader van de man had een sms gekregen hebben van zijn zoon dat die zich verstopt had op een andere verdieping.

Opdracht Al-Qaeda

Contact met de politie hadden ze niet, maar de gijzelnemers hebben wel telefonisch contact gehad met de Franse televisiezender BFMTV: Een journalist van BFMTV probeerde een werknemer van de drukkerij waar de broers Kouachi zich verschansten te bellen, maar de telefoon werd beantwoord door Chérif Kouachi. Hij verklaarde dat hij handelde in opdracht van de Jemenitisch tak van Al-Qaeda en gevormd was door imam Anwar Al Awaki. ‘We verdedigen de profeet’, vertelde Kouachi de journalist nog.

De tak van Al-Qaeda in Jemen heeft ondertussen aan AP ook al laten weten dat ze de aanval op Charlie Hebdo inderdaad opgezet hebben uit 'wraak voor de eer van de profeet'. In een mededeling meldt Al-Qaeda dat het doelwit zorgvuldig uitgekozen werd en dat de aanval in lijn ligt van de waarschuwingen die de voormalige Al-Qaeda-leider Osama Bin Laden meermaals gaf naar aanleiding van 'de voortdurende blasfemie' tegenover moslims. 

Dorp afgesloten

Het dorp werd volledig afgesloten door de ordediensten. Dammartin-en-Goële telt zo'n 8.000 inwoners en ligt op een twintigtal kilometer van de internationale luchthaven van Roissy. Er cirkelden verschillende helikopters boven de regio. Op zo'n 300 meter van de drukkerij zaten in de loop van de dag 200 kinderen tussen de 3 en 10 jaar oud vast in een basisschool. Ze zongen liedjes om rustig te blijven. Alle scholen in de buurt werden geëvacueerd. De kinderen werden met hun ouders herenigd worden in een gymnasium in de buurt. 

Ploegen van de Franse speciale interventie-eenheden RAID en GIPN werkten samen aan de operatie, dat is een primeur. Eerder waren het rivaliserende eenheden. 

Hieronder vindt u een beeld van Google Street View van het bedrijf in Dammartin-en-Goële.

Nachtelijke zoektocht

Eerder op de ochtend werd in Montagny Sainte-Félicité (departement Oise) een auto gestolen door twee gewapende individuen van wie de beschrijving overeenkomt met de broers Kouachi. Daarna vond een achtervolging plaats en werden er schoten gelost. Er zijn toen geen doden gevallen, in tegenstelling tot eerdere berichten.

De politie is donderdag de hele nacht blijven zoeken naar de broers. Duizenden manschappen hebben het landelijke en bosrijke gebied rond Villers-Cotterêts (departement Aisne) en Crépy-en-Valois (departement Oise) uitgekamd.

Lees hier meer over wat we weten over de daders.