Donderdag is een dag van nationale rouw in Frankrijk. Om 12 uur zal er een minuut stilte in acht genomen worden en drie dagen lang zullen de vlaggen halfstok hangen. Dat heeft de Franse president François Hollande donderdagavond bekendgemaakt tijdens een korte verklaring op televisie.

Hollande sprak zijn medeleven uit met de families van de slachtoffers en zijn waardering voor hen. ‘Mensen met een geweldig talent en politieagenten die hen wilden beschermden zijn omgekomen door een lafhartige daad’, klonk het.

Volgens de Franse president zijn de mensen die woensdag zijn vermoord, ‘gestorven voor het uitdragen van Franse waarden: die van vrijheid’. En die boodschap van vrijheid, zal hij, samen met alle Fransen, blijven verdedigen, zo beloofde hij. ‘We zullen de vrijheid blijven verdedigen in de naam van de slachtoffers. Ons beste wapen is onze eenheid, niks mag ons uit elkaar drijven.’

De president benadrukte ook dat alles in het werk wordt gesteld om de daders te vinden. Hij omschreef de aanslag van woensdagochtend ook als de ergste en meest dodelijke die de afgelopen halve eeuw in Frankrijk werd gepleegd.