35.000 Belgische voetbalspeelsters gezocht tegen 2016
Foto: ROBtv

De Belgische voetbalbond KBVB maakt er werk van om het vrouwenvoetbal in ons land verder te ontwikkelen. De KBVB ontvouwde woensdag de plannen om tegen 2016 35.000 Belgische voetbalspeelsters te bereiken (nu zijn er dat tussen de 26.000 en 27.000). Het project zal via het ‘FIFA Live Your Goals project’ kunnen rekenen op financiële steun. België wordt pas het tweede land dat van die ondersteuning van de wereldvoetbalbond FIFA kan genieten. Het laat de KBVB toe meerdere initiatieven op touw te zetten om het vrouwenvoetbal te promoten.

‘Naast het organiseren van de eerste Women’s Football Day en het opzetten van een scoutingsprogramma, konden we dinsdag in Leuven al de eerste Women’s Football Academy inhuldigen’, zo vertelt Steven Martens, CEO van de KBVB. ‘We volgen hiermee het voorbeeld van de volleybalschool in Vilvoorde. In Leuven zullen wij trachten onze kennis te combineren met doelgerichte trainingen en de best mogelijke begeleiding.’ Momenteel vertoeven er in de meisjesvoetbalschool zo’n 25 leerlingen.

‘Dit project werd ook dankzij onze Vlaamse tak en Bloso mogelijk gemaakt. Het doel is om nadien ook een school op te starten in het Franstalige gedeelte van ons land’, aldus Martens.

Om het vrouwenvoetbal aantrekkelijker te maken, wil de voetbalbond op korte termijn overtuigende resultaten zien van het nationale vrouwenvoetbalteam. Het volgende doel voor de Red Flames is kwalificatie voor het Europees Kampioenschap van 2017 in Nederland. ‘Het EK halen, is een must’, zo vertelde bondscoach Ives Serneels, die met zijn troepen begin februari naar La Manga in Spanje trekt ter voorbereiding van een internationaal toernooi in Cyprus.

Tot slot overheerst er langs Belgische zijde teleurstelling omtrent het stopzetten van de BeNeLeague, nadat de Nederlandse clubs zich uit het project terugtrokken. ‘We zijn aan het onderhandelen met de Belgische clubs om een nieuwe competitieformule uit te werken. De beslissing valt hier eind februari’, zo verklaarde Steven Martens tot slot.