Om half twaalf woensdagmiddag klinken geweersalvo’s in de redactielokalen van Charlie Hebdo. De aanslag kost aan zeker twaalf mensen het leven. Een reconstructie.

11.30 uur: In Parijs wordt een schietpartij gemeld in het gebouw waar het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo is gevestigd. Volgens een getuige zijn er ‘slachtoffers’ gevallen, meldt het Franse persbureau AFP. Over details ontbreekt lang duidelijkheid. Op sociale netwerksites zijn er al snel meldingen dat iemand met automatische wapens het vuur heeft geopend.

12.15 uur: Het parket in Parijs maakt een eerste, harde balans op. Bij de bloedige schietpartij zijn minstens tien doden gevallen. Het dagblad Le Parisien gewaagt van tien gedode mensen in het gebouw van Charlie Hebdo en één op straat. Meerdere medewerkers van het blad hebben hun heil op het dak van het gebouw aan de rue Nicolas Appert gezocht.

De daders zijn op de vlucht. Radiostation Europe-1 meldt op gezag van getuigen dat één van de daders ‘de profeet is gewroken’ zou hebben geroepen.

12.30 uur: Volgens een bron dichtbij het onderzoek zijn er ook twee politieagenten neergeschoten. De hele Parijse regio is onder een toestand van maximaal terreuralarm geplaatst. Minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve is ter plaatse, president François Hollande is onderweg.

13 uur: President François Hollande is aangekomen. Aan de pers zegt hij dat er ‘journalisten en politieagenten’ zijn gedood bij de ‘zonder twijfel terreuraanslag’ met een ‘buitengewone barbaarsheid’ die Frankrijk ‘in shock’ heeft gebracht. Hij gewaagt van elf doden en vier mensen die voor hun leven vechten.

Het Franse staatshoofd verzekert dat de daders ‘zolang het moet zullen worden gezocht om te worden berecht’. ‘Wij moeten tonen dat wij verenigd zijn’, zei Hollande ook, eraan toevoegend dat er de laatste weken ‘meerdere aanslagen zijn verijdeld’.

13.15 uur: De laatste tweet die Charlie Hebdo de wereld heeft ingestuurd voor de bloedige schietpartij was een karikatuur van leider Al-Baghadi van de extremistische terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Dat meldt de Britse zender ITV.

13.20 uur: Volgens mediaberichten zijn er twaalf mensen omgekomen. Er is op straat ook een schotenwisseling met de politie geweest, weten sommige media. De vluchtauto van de daders is leeg teruggevonden in het negentiende arrondissement van de Franse hoofdstad.

13.30 uur: In de hele wereld reageren regeringsleiders met afschuw op de moordpartij. De Britse premier David Cameron noemt de terroristische aanslag op Charlie Hebdo ‘weerzinwekkend’. ‘Dit raakt ons allemaal’, zegt de Nederlandse premier Mark Rutte. ‘Shock, wanhoop en angst na de schietpartij vanochtend in Parijs. Mijn gedachten gaan naar de slachtoffers en hun familieleden’, schrijft onze eerste minister Charles Michel (MR) op Twitter.

13.40 uur: Er raken meer details bekend over de slachtoffers. onder hen zouden de tekenaars Cabu, Charb (die ook directeur was) en Wolinski zijn. Zij vormen het hart van de redactie bij Charlie Hebdo. Later blijkt dat ook tekenaar Tignous werd doodgeschoten.

13.45 uur: Het Witte Huis heeft de aanslag ‘in de meest krachtige bewoordingen’ veroordeeld. ‘Heel het Witte Huis is solidair met de families van hen die gedood werden of gewond raakten bij deze aanslag’, stelt de woordvoerder van president Barack Obama.

14.10: Er duikt een video op waarop te zien is hoe een op de grond liggende politieman van dichtbij wordt gedood. Nadien is te zien hoe twee schutters in een zwarte wagen stappen.

Volgens de Franse krant Le Parisien lijkt de aanslag goed voorbereid. De daders zouden hun slachtoffers bij hun schuilnaam hebben afgeroepen alvorens ze om te brengen. Alle belangrijkste journalisten waren op de redactievergadering aanwezig.

14.53: Premier Charles Michel roept het College van Inlichting en Veiligheid bijeen. Daar zal de veiligheidssituatie in ons land worden geanalyseerd en zullen eventuele bijkomende maatregelen worden getroffen om de veiligheid van alle burgers en instellingen in ons land te garanderen.

15.30 uur: Het Belgische dreigingsniveau wordt voorlopig niet verhoogd, meldt de minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. 'Op dit moment geldt niveau 2, stijgen kan tot niveau 4.' Op bepaalde ‘strategische plaatsen’ geldt wel een verhoogde waakzaamheid. ‘We volgen de situatie van minuut tot minuut op, maar er is momenteel geen reden voor paniek in België.’

16.30 uur: De Franse journalistenvakbond SNJ heeft na de bloedige aanslag ‘op redacties overal’ journalisten opgeroepen een moment van stilte in acht te nemen. Overal ter wereld posten tekenaars een cartoon als aanklacht of eerbetoon. Op Twitter regent het steun met de hashtags #jesuischarlie en #charliehebdo

17.30 uur: In Parijs begint de Place de la République snel vol te lopen voor een betoging na de bloedige aanslag tegen Charlie Hebdo. Duizenden mensen komen samen om hulde te brengen aan de slachtoffers van de aanslag op het weekblad.

18.30 uur: Het parket geeft meer uitleg over de aanslag. Twee lieden zijn binnengedrongen in het gebouw van het weekblad. Ze vroegen twee onderhoudsmensen waar de ingang was en doodden daarop één van hen. Daarop trok het duo naar de tweede verdieping waar een redactievergadering plaatsvond en begon daar te schieten. Daarbij zijn acht journalisten, een gast en een politieman gedood. De daders riepen ‘God is groot’ en zeiden ‘de profeet te willen wreken’.

Toen de daders het gebouw verlieten stootten ze op een politiepatrouille, waarbij het tot drie schietpartijen kwam. Eén daarvan kostte het leven aan een politieman die op de grond liggend in koelen bloede werd afgemaakt.

20 uur: President Hollande houdt een korte televisietoespraak. Hij kondigt voor donderdag een dag van nationale rouw aan. De vlaggen zullen drie dagen lang halfstok hangen en in alle openbare diensten zal er op de middag een moment van stilte en meditatie zijn. ‘Ons beste wapen is onze eenheid. Niets kan ons verdelen’, sprak de president. ‘Laten we ons verenigen.’

21 uur: Verschillende media melden dat de drie daders achter de aanslagen geïdentificeerd zijn. Het bericht werd nog niet officieel bevestigd. Het zou gaan om drie mannen van 18, 32 en 34 jaar oud, van wie de twee oudste broers zijn, afkomstig uit het tiende arrondissement van Parijs. De twee broers zouden volgens Le Point van Frans-Algerijnse afkomst zijn en in Syrië gestreden hebben. Ondertussen is bevestigd dat de politie in de late namiddag twee appartementen doorzocht nabij Parijs, in Pantin en in Gennevilliers.

23 uur: De namen van de drie verdachten lekken uit: Chérif Kouachi en Saïd Kouachi, twee broers van 32 en 34 jaar oud, en Hamyd M. (18), de schoonbroer van Chérif. Zowel in de woningen van de twee broers in de Parijse buitenwijken als in Reims, waar de jongste verdachte gewoond zou hebben, worden huiszoekingen uitgevoerd.

2.30 uur: De jongste van de drie verdachten van de aanslag zou zich aangemeld hebben bij de politie.

3 uur: Heel wat kranten betuigen steun aan de slachtoffers van de aanslag door cartoons op hun voorpagina te plaatsen. Amerikaanse kranten doen dat bewust niet. 'We willen geen olie op het vuur gooien', klinkt het.

4.30 uur: Toch betuigen duizenden Amerikanen ook hun medeleven. In New York, Washington en Canada worden optochten georganiseerd.

5.40 uur De 18-jarige verdachte, Hamyd Mourad, geeft zich volgens persbureau AFP over. Over Cherif Kouachi raakt bekend dat hij een extremistisch verleden heeft en geen vreemde was voor de Franse politie. Een tiental jaar geleden werd de man gearresteerd voor zijn rol in een jihadistische recruteringscel.

7.30 uur: Volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken zijn er deze nacht 'verschillende arrestaties' verricht. Premier Valls bevestigt op de Franse radio dat er 'mannen [zijn] opgespoord, er zijn er verschillende opgepakt en een aantal onder hen zijn ook aangehouden.'

8.30 uur: Er wordt een nieuwe schietpartij gemeld in het zuiden van Parijs. Er zijn twee agenten geraakt. Eén agent verkeert in kritieke toestand, een andere in shock. Voorlopig wordt evenwel geen link gezien met de aanslag op Charlie Hebdo.

10 uur: Franse media zeggen dat er zeven arrestaties zijn verricht.