Luc Tack manager van het jaar
Luc Tack, manager van het jaar. Foto: BELGA

Luc Tack (53) is uitgeroepen tot manager van het jaar 2014, zowat de bekendste onderscheiding voor een invidueel bedrijfsleider. Hij volgt Ronnie Leten op, de CEO van het Zweedse industriële concern Atlas Copco.

Luc Tack behaalde spectaculaire resultaten bij weefgetouwenproducent Picanol en deelt nu ook de lakens uit bij het beursgenoteerde chemiebedrijf Tessenderlo Group. Hij figureerde al voor de derde keer op de shortlist. De jury prijst hem voor ‘zijn lef, ambitie en strategische visie’.

Hij wordt omschreven als een onvervalste ‘positivo’ en believer van de Belgische maakindustrie, die Picanol zes jaar geleden van de ondergang heeft gered. De West-Vlaming durfde toen als enige geld te pompen in het noodlijdende bedrijf, hij kocht de familiale aandeelhouders uit. ‘Door zijn uitmuntende managementbeslissingen zorgde hij voor vernieuwing en groei bij Picanol’, aldus de jury. Tegelijk is Tack ook co-CEO van Tessenderlo, waar hij in 2013 zorgde voor de Vlaamse verankering van het chemiebedrijf.

De Franse holding SNPE, die 27,5 procent controleerde van Tessenderlo, kocht hij toen uit voor 192 miljoen euro. Intussen werd beslist om twee nieuwe fabrieken te bouwen: in het Belgische Ham en in de Amerikaanse staat Illinois.

Met Luc Tack wordt een manager pur sang bekroond, die met West-Vlaamse nuchterheid eerst de turnaround bij Picanol in goede banen leidde en zich daarna tot veler verrassing op Tessenderlo richtte. Bij die chemiegroep is het herstructureringswerk nog lang niet afgerond. In die zin komt de bekroning misschien wat vroeg. Maar de Vlaamse verankering van Tessenderlo Group dwingt bewondering af.
Ruben Mooijman
Economie & Financiën

De winnaar van de dertigste editie van de Manager van het Jaar, een initiatief van het financiële tijdschrift Trends in samenwerking met Kanaal Z en de managementassociatie vMA, is woensdag bekend gemaakt in Brussels Expo. De prijs wordt elk jaar uitgereikt aan een Vlaamse manager 'die met zijn bedrijf een waardevolle bijdrage aan de Vlaamse economie heeft geleverd en hierin een voortrekkersrol heeft gespeeld'.

In een reactie op zijn nominatie, gaf Tack blijk van optimisme over de Belgische industrie. ‘Er wordt altijd maar geklaagd. Oké, er zijn zeker problemen, maar er zijn ook heel wat goede zaken in België. Ik geloof er rotsvast in dat we finaal als land de juiste beslissingen gaan nemen’, zegt hij aan Trends-Tendances. Tack benadrukt resoluut te kiezen voor lokale en duurzame groei. ‘We gaan nooit winst op kort termijn najagen. Wat ons motiveert, is succesvol zijn op lange termijn.’

Eerste minister Charles Michel hield er ook een nieuwjaarstoespraak. Hij stond stil bij de aanslag in Parijs en koppelde terug naar de aanslag in het Joods museum. Hij herhaalde dat zijn regering werk zal maken van de strijd tegen radicalisering.

De tien genomineerden werden geselecteerd door een 25-koppige jury:

1. Charles Beauduin (Michel Van de Wiele)
2. Françoise Chombar (Melexis)
3. Eddy Duquenne (Kinepolis)
4. Rudi Pauwels (Biocartis)
5. Paul Renson (Renson)
6. Marc Saverys (CMB/Euronav)
7. Vic Swerts (Soudal)
8. Luc Tack (Picanol)
9. Ignace Van Doorselaere (Van de Velde)
10. Christian Van Thillo (De Persgroep)

Daarna was het aan de lezer om online zijn stem uit te brengen op zijn favoriete genomineerde. Vervolgens koos de jury de winnaar uit de vijf namen met de meeste voorkeurstemmen.