35.000 op straat in Parijs, Place de la République tijdelijk afgesloten
Honderden mensen kwamen bijeen op de place de la République. Foto: AFP

Op de bekende Place de la République in Parijs kwamen vanavond duizenden mensen bijeen om de slachtoffers van de aanslag op Charlie Hebdo te eren en hun verontwaardiging te tonen. In heel Frankrijk zijn meer dan 100.000 mensen de straat op getrokken. Ook in Brussel werd stilgestaan bij de gebeurtenissen.

In de late namiddag begonnen mensen spontaan toe te stromen op de Place de la République, niet ver van de kantoren van Charlie Hebdo waar vanochtend bij een aanslag zeker twaalf mensen het leven lieten. Ondertussen staat het bekende plein vol met mensen die, in stilte, hun medeleven willen tonen.

Rond iets voor acht besloot de politie zelfs om het plein af te sluiten wegens te veel volk. Naar schatting zijn zo'n 35.000 mensen in de hoofdstad op straat gekomen. 

'Toon uw pen, het was hun wapen'

Er werd op la République ook driftig gediscussieerd over de gebeurtenissen van vandaag. Veel mensen hebben papieren of borden bij met een steunboodschap aan Charlie Hebdo. 'Zij die geen bord bij zich hebben, neem uw pen en steek die in de lucht, het was hun wapen', riep een oudere vrouw de menigte op. Velen volgden haar voorbeeld. Collega-journalisten toonden hun perskaart, studenten journalistiek hadden een spandoek gemaakt.

Eerder werd een man die zich kenbaar maakte als een aanhanger van Front National volgens een journalist van Le Monde ter plaatse omsingeld door een groep van een twintigtal mensen. De politie ontzette de man om geweld te voorkomen.

In verschillende andere steden in Frankrijk zoals Lyon, Bordeaux, Marseille, Toulouse, Straatsburg en Tours zijn mensen bijeengekomen om te rouwen. In heel Frankrijk zouden in totaal zo'n 100.000 mensen de straat op getrokken zijn.

Ook in andere grootsteden als Londen, Amsterdam en Berlijn zijn mensen samengekomen om hun verontwaardiging te tonen. Bij ons zijn in Brussel bijeenkomsten georganiseerd aan het Franse consulaat op de Regentlaan en op het Luxemburgplein. Ook Premier Michel kwam daar zijn steun betuigen.

 

 

Ook morgen vinden in binnen- en buitenland verschillende wakes plaats.