Modeprijs LVMH krijgt dit jaar een vervolg
De familie Arnault, dochter Delphine is de drijvende kracht achter de LVMH Prize Foto: Bertrand Rindoff Petroff

Het Franse luxeconcern LVMH zal ook in 2015 een modeontwerper gelukkig maken met de uitreiking van hun modeprijs. Geïnteresseerden kunnen zich nog tot begin februari aanmelden, tijdens de modeweek in Parijs zullen de tien finalisten worden bekendgemaakt.

De LVMH Prize - de modeprijs die in het leven werd geroepen door het moederbedrijf achter grote modebedrijven zoals Louis Vuitton, Dior, Fendi, Givenchy en Céline - krijgt in 2015 een vervolg, zo werd woensdag bekendgemaakt.

Modeontwerpers die graag in de voetsporen van de Canadees Thomas Tait (de winnaar van vorig jaar) willen treden, kunnen zich nog tot 8 februari aanmelden. Een internationaal comité van experten zal daarna de finalisten selecteren die zullen worden voorgesteld tijdens de modeweek van Parijs, begin maart.

De finalisten moeten op hun beurt een indrukwekkende jury bestaande uit onder meer Raf Simons, Karl Lagerfeld, Marc Jacobs en Nicolas Ghesquière overtuigen. Dit jaar krijgt de jury ook versterking van de Ierse ontwerper Jonathan Anderson. LVMH kocht in 2013 een minderheidsaandeel in zijn label J.W. Anderson en benoemde hem tot creatief directeur van Loewe.

De uiteindelijke winnaar wordt bekendgemaakt in mei en mag dan 300.000 euro bijschrijven op zijn bankrekening. Daarnaast kan hij of zij een jaar lang rekenen op begeleiding van het modeconcern. Vorig jaar stonden de Belgische ontwerpers Bruno Pieters en Tim Coppens op de shortlist. Coppens schopte het toen zelfs tot de laatste twaalf.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig