DE DADERS. Ooit rappers en diefjes, nu hardcore-moslimextremisten
Chérif Kouachi als rapper Foto: pn

De voorbije dagen is er meer en meer informatie verzameld over de broers Kouachi, de vermoedelijke daders van de aanslag op Charlie Hebdo, waarbij twaalf mensen werden gedood. De twee weeskinderen waren al lang bekend bij de veiligheidsdiensten als moslimextremisten. Ze ronselden strijders en probeerden ook zelf naar Irak en Jemen te trekken om er te gaan vechten.

De politie heeft twee mogelijke daders achter de aanslagen geïdentificeerd. Het gaat om twee mannen: Chérif Kouachi en Saïd Kouachi, twee broers van 32 en 34 jaar oud. Mourad Hamyd (18), de schoonbroer van Chérif, werd ook geïdentificeerd als verdachte maar hij zou mogelijk een alibi hebben. Verschillende studiegenoten zouden bevestigen dat Hamyd, die zich woensdag zelf aangaf bij de politie in Charleville-Mézières, op het moment van de aanslagen op de schoolbanken zat.

De politie kwam op het spoor van de broers Kouachi doordat één van hen zijn identiteitskaart liet liggen in de Citroën waarmee ze vluchtten. De Franse politie heeft hun foto's vrijgegeven en een oproep tot getuigen gedaan.

Links: Chérif. Rechts: Saïd

Saïd vocht wellicht voor Al-Qaeda in Jemen

De twee broers, Frans-Algerijnse weeskinderen, zijn geboren in Parijs, en horen bij de harde kern van enkele honderden moslimextremisten die in Frankrijk al sinds jaren worden beschouwd als gevaarlijk. Ook de veiligheidsdiensten in de Verenigde Staten hielden de broers Kouachi al langer in de gaten. De twee Fransmannen stonden er op een no-flylijst en konden dus geen vliegtuig naar de VS nemen.

Eén van de broers Kouachi – wellicht Saïd – zou in 2010 naar Jemen zijn  geweest om er te gaan strijden aan de zijde van Al-Qaeda op het Arabisch schiereiland. Al-Qaeda op het Arabisch Schiereiland (AQAP) controleert in Jemen hele regio's. AQAP pleegt regelmatig zware aanslagen in Jemen, de jongste tijd vooral op sjiitische Hoethi-rebellen.

Chérif ronselde strijders voor Irak

Chérif is opgegroeid in een weeshuis in Rennes. Hij was als tiener een rapper, drugsgebruiker en kleine delinquent, maar volgde volgens Libération een opleiding als fitnesscoach en keerde terug naar Parijs, naar zijn broers. Dat schrijft de Franse krant Libération. In de hoofdstad zou hij gewerkt hebben als pizzaleverancier.

In 2003 in een moskee in contact met de predikant Farid Benyettou. Onder diens invloed radicaliseerde Chérif, die sindsdien Abu Issen genoemd wilde worden. Via zijn netwerk leverde Benyettou jonge extremisten voor de strijd in Irak tegen de westerse coalitie. Chérif wilde ook gaan, zo getuigde hij in een video over jonge islamstrijders (zie het filmpje hieronder, red.). Hij werd echter tegengehouden net voor hij het vliegtuig naar Syrië zou nemen. Det land was toen een transitzone voor kandidaat-strijders die naar Irak wilden.

Chérif werd in 2005 opgepakt en in 2008 werd hij veroordeeld tot drie jaar cel, waarvan 18 maanden met uitstel, voor zijn betrokkenheid bij het ronselen van jonge strijders voor de oorlog in Irak, waar ze zich aansloten bij de Iraakse tak van het terreurnetwerk Al-Qaeda. 

In de gevangenis van Fleury-Mérogis leerde Chérif volgens Le Monde Djamel Beghal kennen, die wordt beschouwd als een topman van Al-Qaeda. Beghal was ook verantwoordelijk voor de radicalisering van Nizar Trabelsi, die in ons land werd veroordeeld voor het plannen van een aanslag op Kleine Brogel en intussen werd uitgeleverd aan de VS. 

In mei 2010 verscheen hij weer op de radar van de politie. Hij werd opgepakt omdat hij samen met Beghal en anderen van plan geweest zou zijn om Ait Ali Belkacem, topman van de voormalige Algerijnse Groupe Islamique Armé, uit de gevangenis te bevrijden. Een paar maanden later kwam hij echter weer vrij omdat het parket vond dat er niet genoeg aanwijzingen tegen hem waren.