Geen verhoogd dreigingsniveau in België, wel meer patrouilles aan Franse ambassade
Minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Foto: Wouter Van Vaerenbergh

Op dit moment zijn er volgens het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse (OCAD) geen elementen om het huidige dreigingsniveau te verhogen en de bijhorende staat van paraatheid op te krikken. Dat zegt de woordvoerder van minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Aanleiding is de aanslag op de redactie van het satirische weekblad ‘Charlie Hebdo’, waarbij 12 mensen om het leven kwamen.

 Het OCAD volgt de situatie in Frankrijk op de voet op, mogelijk wordt het niveau op een later moment alsnog opgetrokken. Er is sowieso een voortdurende waakzaamheid voor mogelijke terreuraanslagen.

Premier Charles Michel (MR) heeft woensdagnamiddag ook het college van inlichting en veiligheid bijeengeroepen. Dat college, dat bestaat uit de veiligheidsadviseur van de eerste minister en vertegenwoordigers van het minsterieel comité voor inlichtingen en veiligheid, heeft het dreigingsniveau ook niet verhoogd.

Wel worden bepaalde locaties, zoals de Franse ambassade en ook de redactie van Clint.be, extra in de gaten gehouden. Dat betekent concreet dat er extra politiepatrouilles zullen passeren.

Michel heeft in naam van de Belgische regering zijn oprechte medeleven betuigd aan de president van de Franse republiek François Hollande, aan de families van de slachtoffers en aan het Franse volk.