Bij de schietpartij in het gebouw van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo zijn woensdag vijf bekende tekenaars gedood. Het gaat om Cabu, Charb, Tignous, Georges Wolinski en Philippe Honoré. Ook de politieman die voor de bescherming van Cabu moest instaan, is gedood.

De terroristen waren wellicht goed voorbereid op hun aanslag. Ze vielen de kantoren van Charlie Hebdo binnen op het moment dat daar een redactievergadering aan de gang was. De daders zouden hun slachtoffers vervolgens bij hun schuilnaam hebben afgeroepen alvorens ze om te brengen. Alle belangrijkste journalisten en cartoonisten waren op de redactievergadering aanwezig, waardoor de bekendste cartoonisten om het leven kwamen.

Wolinski, Cabu, Charb, Tignous en Honoré

Georges Wolinski is wellicht een van de oudste slachtoffers van de schietpartij. De 80-jarige cartoonist werkte lange tijd samen met cartoonist Georges Pichard. Zijn werk is te zien in Charlie Hebdo, maar ook in de dagelijkse krant Libération, weekblad Paris-Mach en L’Écho des savanes.

Cabu (artiestennaam van Jean Cabut) was eveneens een cartoonist op leeftijd. De 76-jarige tekenaar was vooral bekend om zijn personages Le Grand Duduche en adjudant Kronenbourg, maar maakte geregeld cartoons voor Charlie Hebdo. In 2006 tekende Cabu een Mohammed-cartoon voor de cover van Charlie Hebdo, als antwoord op de cartoonheisa in Denemarken. Een Deense krant had toen een kritische cartoon van de moslimprofeet afgebeeld.

Bernard Verlhac, die publiceerde onder het pseudoniem Tignous, tekende zowel voor Charlie Hebdo, de Marianne et de Fluide glacial.

Cartoonist Charb (geuzennaam van Stéphane Charbonnier) was 47 en was bij Charlie Hebdo zowel tekenaar als journalist. Hij was bovendien directeur van het magazine. Charb had een vaste rubriek in het magazine: ‘Charb n’aime pas les gens’. De man werd ‘herhaaldelijk’ bedreigd, maar sinds enkele dagen ‘meer en meer ernstig’. Dit heeft volgens de krant Le Figaro departementaal secretaris Rocco Contento van de politievakbond Unité SGP Police woensdag gezegd. Volgens de Franse krant Libération was de hoofdredacteur het doelwit van de terroristen.

De naam van Philippe Honoré  als vijfde cartoonist van Charlie Hebdo die de aanslag niet overleefde, dook pas laat op de avond op. Een getuige kon zijn dood bevestigen. Honoré is de tekenaar van de laatste cartoon die Charlie Hebdo enkele minuten voor de aanval nog op twitter zette. In die cartoon wenst de baas van ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi iedereen 'een goede gezondheid'.