REACTIES. 'Frankrijk is in het hart geraakt'
Permier Manuel Valls bezoekt het gebouw van Charlie Hebdo. Foto: AFP/BELGA

De Franse president veroordeelt de 'barbaarse terroristische aanslag' in Parijs. vanuit de VS klinkt 'de meest krachtige' veroordeling en op Europees niveau is men eveneens 'diep geschokt'. In eigen land wordt gewezen op de nood aan vrije pers en op Twitter regent het steun onder #jesuisCharlie.

De wereld reageert geschokt op de gewapende aanval op de redactie van Charlie Hebdo in Parijs. De Franse president François Hollande noemde de daad 'barbaars' en riep op tot eenheid. 'Frankrijk is vandaag in shock, door een terroristische aanslag, dat lijdt geen twijfel.'

 

Hollandes voorganger Nicolas Sarkozy wordt 'onze democratie aangevallen' en moet die 'hard verdedigd' worden. De UMP-voorzitter stelde 'diep geëmotioneerd' te zijn door deze 'inhumane daad'. Premier Manuel Valls heeft het over hoe 'Frankrijk in het hart geraakt' is.

Vanuit de VS klonk een veroordeling 'in de meest krachtige bewoording'. 'Heel het Witte Huis is solidair met de families van hen die gedood werden of gewond raakten bij deze aanslag', stelde de woordvoerder van de Amerikaanse president. 'Ik veroordeel deze gruweldaad met klem', aldus Barack Obama zelf. Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry zei in het Frans vandaag: 'Aucun pays ne sait mieux que la France que la liberté a un prix'. Geen enkel land weet beter dan Frankrijk dat vrijheid een prijs heeft. 'Ik ben akkoord met de Franse imam die zei dat de doden de martelaren van de vrijheid zijn. De macht van de vrije meningsuiting zal overwinnen.'

 

Koning Filip en koningin Mathilde hebben hun diep medeleven betuigd aan de president van de Franse Republiek. 'In deze tijden van rouw en leed gaan hun gedachten uit naar de Franse natie en in het bijzonder naar de familieleden en naasten van de slachtoffers. De koning en de koningin wensen hen veel sterkte en moed tijdens deze buitengewoon moeilijke momenten', klinkt het in een persbericht van Het Paleis.

'We staan aan de zijde van het Franse volk in de strijd tegen het terrorisme' klinkt het bij de Britse premier David Cameron, die het over 'misselijkmakende moorden' heeft. Duits bondskanselier Angela Merkel noemt de aanslag 'een aanval op de Franse burgers, maar ook op de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting'. De Italiaanse premier Matteo Renzi reageert dan weer met 'afschuw en ontzetting'.

 

De NAVO is 'volledig solidair met Frankrijk. 'Dit was een barbaarse daad en een afschuwelijke aanval op de persvrijheid', zegt secretaris-generaal Jens Stoltenberg. 'Alle NAVO-bondgenoten staan schouder aan schouder in de strijd tegen terrorisme. Terrorisme in al haar vormen en uitingen kan nooit getolereerd of gerechtvaardigd worden.'

Vanuit het Vaticaan klinkt 'walging' voor de 'abominabele' daad in Parijs. 'Een dubbele daad van geweld. Een aanval zowel op mensen als op vrijheid.' Volgens de woordvoerder van paus Franciscus zal de paus later nog een persoonlijk bericht naar de aartsbisschop van Parijs sturen.

'Afschuwelijke, laffe moordaanslag'

Steun vanuit eigen land kwam onder meer van Cultuurminister Sven Gatz en Groen-voorzitster Meryem Almaci, die het beiden over een aanval op onze democratie' hadden. CD&V-voorzitter Wouter Beke wenst de nabestaanden 'veel steun' en zijn N-VA-collega Bart De Wever heeft het over een 'afschuwelijke, laffe moordaanslag én aanslag op vrijheid van meningsuiting'. 'We mogen ons niet laten verleiden om haat met haat te beantwoorden', zegt SP.A-voorzitter Bruno Tobback. Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans vindt dat er niet overdreven mag worden met het nemen van veiligheidsmaatregelen om aanslagen te voorkomen. 'Je kan natuurlijk geen samenleving maken die op den duur een soort politiestaat wordt', zei hij in Villa politica.

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken betuigt in naam van de partij het medeleven aan de slachtoffers en hun nabestaanden. Samen met alle islamkritische partijen in Europa pleit het Vlaams Belang voor een keiharde aanpak van jihadisten en verwerpen zij elke poging om jihadstrijders te ontraden het land te verlaten.

Eerste minister Charles Michel roept vanmiddag het college van inlichting en veiligheid bijeen na de aanslag te Parijs. Op de bijeenkomst zal de huidige veiligheidssituatie worden geanalyseerd en zullen eventuele bijkomende maatregelen worden getroffen om de veiligheid van alle burgers en instellingen in ons land te garanderen. De eerste minister betuigde alvast in naam van de Belgische regering zijn oprechte medeleven aan de president van de Franse republiek, aan de families van de slachtoffers en aan het Franse volk.

En uiteraard reageerde ook de journalistieke wereld geschokt. 'Een zwarte dag', klinkt het bij De Standaard. Pol Deltour, nationaal secretaris van de Vlaamse Vereniging van Journalisten noemt de aanslag 'bijzonder, bijzonder tragisch'.

Op Twitter bulkt het van steunbetuigingen met de hashtag #jesuisCharlie. Het Franse satirische weekblad lokte al verschillende keren controverse uit na de publicatie cartoons, en dat laat bijvoorbeeld cartoonist Lectrr niet onberoerd. Columnist Dyab Abou Jahjah vreest dat dit niet de laatste aanslag zal zijn.

En vanuit de islamwereld komt ook geen begrip. De Franse Raad voor de Moslimcultus (CFCM) noemt de aanslag ook een 'barbaarse daad' en een 'aanslag op de democratie en de persvrijheid'. Ze roept de moslimgemeenschap op 'de grootste waakzaamheid aan de dag te leggen tegenover manipulaties die uitgaan van om het even welke groeperingen met extremistische plannen'.