Wat is en doet Charlie Hebdo?
Foto: AFP

Het satirische magazine Charlie Hebdo werd opgericht in 1969 en in 1989 tijdelijk opgedoekt. Het weekblad begon opnieuw in 1992. Het tijdschrift werd lange tijd geleid door journalist Philippe Val en viel op door zijn tegenstrijdige, vaak extreemlinkse, opinies, zijn scherpe pen en spraakmakende tekeningen en strips.

Na het vertrek van Val, nam tekenaar ‘Charb’ (voluit: Stéphane Charbonnier) in 2009 de leiding over. Het blad heeft drie mensen in vaste dienst, een tiental medewerkers, een oplage van 75.000 stuks en 11.000 abonnees.

De afgelopen jaren raakte het weekblad diverse keren in opspraak door tekeningen te publiceren over de profeet Mohammed.

In 2006 neemt Charlie Hebdo de omstreden cartoons over van de Deense krant Jyllands Posten. Moslimorganisaties vragen een verschijningsverbod, president Chirac spreekt van ‘provocaties’ door het weekblad.

In november 2011 wordt brand gesticht op de redactie van het blad, kort voor een themanummer verschijnt onder de spottende titel ‘Charia Hebdo’ verwijzend naar de plannen om in Noord-Afrikaanse landen de islamitische wetgeving in te voeren. Directeur ‘Charb’ wordt met de dood bedreigd.

In september 2012 komt Charlie Hebdo opnieuw met een serie Mohammed-spotprenten, op het moment dat wereldwijd door moslims wordt geprotesteerd tegen de film ‘Innocence of Muslims’. Premier Jean-Marc Ayrault zei toen te begrijpen dat moslims zich ‘gekwetst’ voelen door de tekeningen.

In een interview met De Standaard in 2013 zei directeur ‘Charb’ dat hij niet met Mohammed maar met radicale moslims spot.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig