Politie-operatie in Reims
Minister van Binnenlandse Zaken Cazeneuve bezocht vanavond de plaats van de aanslag. Foto: AFP

Gemaskerde en gewapende mannen hebben vanochtend het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs aangevallen. De Parijse procureur François Molins bevestigde dat daarbij twaalf doden vielen, onder wie twee agenten en directeur Stéphane Charbonnier. De identiteit van de daders zou ondertussen bekend zijn, en in Reims voerden speciale interventie-eenheden een operatie uit, vermoedelijk in een poging hen op te sporen.

Verschillende media melden dat de drie daders achter de aanslagen geïdentificeerd zijn. Dat bericht werd nog niet officieel bevestigd. Het zou gaan om drie mannen van 18, 32 en 34 jaar oud, van wie de twee oudste broers zijn, afkomstig uit het tiende arrondissement van Parijs.

De twee broers zouden volgens Le Point van Frans-Algerijnse afkomst zijn en in Syrië gestreden hebben. Ze zouden eerder al met het gerecht in aanraking gekomen zijn. De tiener zou uit Reims afkomstig zijn en geen vaste verblijfplaats hebben. 

Vannacht doorzochten leden van de speciale interventie-eenheid RAID een gebouw in Reims. De plaatselijke buurt Croix-Rouge zou volledig afgesloten zijn en er zouden politiehelikopters patrouilleren.

Libération meldde even dat de drie ook opgepakt waren, maar trok dat bericht later weer in. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve bezocht vanavond de plaats van de aanslag en maande de media daarbij aan tot voorzichtigheid. 'Ik wijs iedereen op zijn verantwoordelijkheden, het verspreiden van tegenstrijdige informatie kan het onderzoek bemoeilijken.'

Procureur: 'Politieagent in koelen bloede gedood'

'De aanslag werd gepleegd door een groep van ten minste twee personen', verklaarde de procureur van Parijs, François Molins. 'Een Citroën is voor het gebouw van Charlie Hebdo gestopt en twee personen zijn uitgestapt met aanvalswapens in de hand. Bij het onthaal hebben ze één persoon gedood, waarna ze naar de redactie van de krant zijn gegaan. Ze hebben tien mensen gedood, onder wie acht journalisten, een politieman en een bezoeker. 'De daders riepen 'Allah Akbar' en bevestigden dat ze kwamen om de profeet te wreken.

'Toen ze het gebouw verlieten, kwamen de daders oog in oog te staan met een politiepatrouille',  ging Molins verder. 'Daarop losten ze een salvo, zonder gewonden. Ook een tweede salvo maakte geen slachtoffers. Bij een derde salvo werd een politieagent die op de grond lag, koelbloedig neergeschoten.'

'Volgens een getuige zijn  de drie daders in hun vlucht in botsing gekomen met een ander voertuig, waarna ze hun wagen achterlieten aan de rue de Meaux. Daarop hebben ze een Renault Clio gestolen en zijn ze opnieuw gevlucht', aldus nog Molins. 'Ons onderzoek gaat voort, ik wil daar op dit moment geen details over geven en ik roep de media op hun verantwoordelijkheid te nemen. We willen de daders zo snel mogelijk oppakken. Er werd een oproep gedaan naar eventuele getuigen.'

12 slachtoffers

Volgens de procureur vielen in totaal twaalf slachtoffers: acht journalisten (onder wie de cartoonist en directeur Stéphane Charbonier of 'Charb', zijn collega's Cabu, Wolinski en Tignous, de econoom  Bernard Maris en drie niet genoemde medewerkers), twee politieagenten (Franck D. werd doodgeschoten op de redactie, Ahmed Merabet op straat) één bezoeker van de redactie (Michel Renaud) en één persoon aan het onthaal (werkgever Sodexo bevestigde dat het om Frédéric Boisseau gaat). Morgenvroeg wordt autopsie uitgevoerd.

Er raakten verder 11 mensen gewond. Vier onder hen zijn er slecht aan toe, onder wie de journalist Philippe Lançon en twee politiemannen. 

Anti-terrorismeplan op hoogste niveau

De zwaarbewapende daders vielen bij Charlie Hebdo binnen omstreeks 11.30 uur. Volgens de Britse zender ITV vond daar toen net een redactievergadering plaats. Vermoedelijk maakten de mannen gebruik van kalasjnikovs.

De Franse president François Hollande en eerste minister Manuel Valls hebben de plaats van de schietpartij bezocht. Voor journalisten sprak de president van een uitzonderlijke wreedheid tegen het magazine en de vrijheid van meningsuiting. 'Frankrijk is vandaag in shock, door een terroristische aanslag, dat lijdt geen twijfel.' Ook de Amerikaanse president en andere internationale leiders veroordelen de aanslag.

Hollande heeft Vigipirate, het Franse plan tegen terroristische aanslagen, naar het hoogste niveau verhoogd in Ile-de-France, het departement waartoe Parijs behoort. Daardoor wordt het aantal militairen en politie-agenten in en rond de hoofdstad verhoogd. Na het crisisberaad van de Franse regering zei de minister van Binnenlandse Zaken dat ook op andere plaatsen veiligheidsmaatregelen zijn genomen.

'We hebben de profeet gewroken'

Op sociale media doken verschillende foto's en beelden op van de aanslag. De journalist Martin Boudot maakte deze video van een nabijgelegen gebouw.

 

Op andere schokkende beelden is te zien hoe een schutter een gewonde politieman die op de grond ligt in koelen bloede doodschieten. 'We hebben de profeet gewroken. We hebben Charlie Hebdo gedood', roepen ze.

Het Franse satirische weekblad lokte al verschillende keren controverse uit na de publicatie van enkele Mohammed-cartoons. In 2011 zijn ook al eens brandbommen naar het gebouw gegooid. Directeur Charbonnier kreeg in het verleden verschillende doodsbedreigingen en leefde onder politiebescherming. De laatste tweet van Charlie Hebdo was een cartoon van IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi.