Inflatie eurozone duikt onder nul
De prijzen voor voeding, alcoholische dranken en tabak zijn stabiel gebleven. Foto: PhotoNews

In december bedroeg de inflatie op jaarbasis in de eurozone -0,2 procent. Dat blijkt uit een eerste raming van het Europese statistiekbureau Eurostat dat woensdag is gepubliceerd. Het is voor het eerst sinds september 2009 dat de inflatie onder nul is gezakt.

In november stegen de prijzen in de eurozone nog met 0,3 procent. Dat het cijfer nu onder nul is gedoken, is volgens het Europese statistiekbureau een gevolg van de dalende energieprijzen (-6,3 procent tegen -2,6 procent in november). De prijzen voor voeding, alcoholische dranken en tabak zijn stabiel gebleven, net als die voor industriële goederen (zonder energie). Bij de diensten steeg het prijspeil wel (+1,2 procent). De inflatie is lager dan verwacht. Economen hadden volgens Bloomberg een inflatie van -0,1 procent voorspeld. 

Het negatieve inflatiecijfer voor de eurozone toont aan dat het voor de ECB steeds moeilijker wordt om de economische groei aan te wakkeren. Het gevaar dat we in een negatieve prijzenspiraal komen, naar Japans voorbeeld, wordt steeds groter. De ECB heeft dat gevaar tot nu toe gerelativeerd, maar kan niet langer om de feiten heen. Het wordt nu uitkijken naar de maatregelen die de centrale bank op 22 januari zal aankondigen. Het ziet er naar uit dat het plan om staatsobligaties op te kopen, als mosterd na de maaltijd komt.
Ruben Mooijman
Economie & Financiën

Met haar monetair beleid mikt de Europese Centrale Bank op een inflatie van net geen 2 procent, maar die doelstelling wordt al een hele tijd niet meer gehaald. Negatieve inflatie bemoeilijkt de schuldafbouw. ECB-topman Mario Draghi toonde zich de laatste tijd wel bereid om verdere maatregelen te treffen in de strijd tegen de lage inflatie.

De ECB is bezig met technische voorbereidingen ‘om de omvang, het tempo en de samenstelling van de maatregelen begin 2015 te wijzigen, als dat nodig blijkt, om over een lange periode te reageren op lage inflatie’, verklaarde Draghi begin dit jaar nog.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig