‘Chiquita weg uit Antwerpen door gebrek aan flexibiliteit’
Foto: FRBE

Volgens Antwerps havenschepen Marc Van Peel (CD&V) is het verlies van 170.000 ton aan Chiquitabananen die van Antwerpen naar Vlissingen gaan voor een groot deel het gevolg van een gebrek aan flexibiliteit in de organisatie van de havenarbeid. Dat stelde hij op de nieuwjaarsreceptie van de Antwerpse havenwereld.

‘Chiquita heeft drie à vier weken geleden beslist ons te verlaten en gaat weg naar Vlissingen’, zegt Van Peel. ‘Dat heeft niet zozeer te maken met de nettoverloning, maar wel in grote mate met zaken zoals het ploegenstelsel.’

De behandeling van bananen is arbeidsintensief. De Antwerpse haven behandelde vorig jaar circa 9,75 miljoen ton aan conventionele stukgoederen, een beperkt aandeel in volume, maar goed voor 40 procent van het havenwerk.

In 2010 verloor de Antwerpse haven ook al 750.000 ton Braziliaanse pulp aan de haven van Vlissingen. Insiders noemden toen de hoge havenkosten en de regeling rond havenarbeid als oorzaken.

‘Nu opnieuw is er een grote speler die ons verlaat na meer dan 30 tot 35 jaar in de haven. Chiquita is het tastbare bewijs dat ze weglopen. We willen niet enkel een containerhaven, maar ook een stukgoedhaven zijn, maar dat moet mogelijk worden gemaakt’, aldus de havenschepen.

Van Peel hoopt daarom dat het sociaal overleg tot een onderhandelde oplossing kan komen. Hij beseft dat Europa meekijkt en zich vragen stelt bij de regeling omtrent de havenarbeid. ‘Als we over logistieke arbeid en over de codex een overeenkomst zouden hebben, dat zou dat al heel veel waard zijn’, aldus Van Peel.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in