Recordaantal geslachtsveranderingen
Foto: Frank Augstein, AP
Het genderteam van het UZ Gent heeft vorig jaar 148 nieuwe Belgische transgenderpatiënten behandeld. Dat is 30 procent meer dan vorig jaar en een veelvoud van de jaren voordien. De verklaring ligt bij positieve rolmodellen als Eurosong-winnares Conchita Wurst.

Jaar na jaar neemt het aantal nieuwe transgender­patiënten in het UZ Gent toe. In vier jaar gaat het bijna om een verdubbeling. In 2010, 2011 en 2012 waren er gemiddeld 77 nieuwe aanmeldingen. In 2013 ging het om 113 patiënten, en vorig jaar meldden zich 148 mensen aan. In de jaren negentig waren er ‘amper’ 17 meldingen per jaar.


De verklaring van de stijging ligt volgens professor Guy T’Sjoen bij een gewijzigde mentaliteit. ‘Het taboe rond transgenders verdwijnt. Dat merk je bijvoorbeeld aan de vele positieve verhalen in de media.’ Hij wijst onder meer naar de overwinning van de Oostenrijkse zangeres Conchita Wurst op het Eurovisiesongfestival vorig jaar. Ook al is ze een travestiet en geen transseksueel. ‘Maar dat een man zich openlijk voordoet als vrouw en daarmee succes oogst, is voor veel van onze patiënten een steun geweest. Er werd ook expliciet naar de zangeres verwezen door patiënten die zich voor het eerst aanmeldden.’