Toch geen euthanasie voor Frank Van Den Bleeken
Foto: BELGA

Frank Van Den Bleeken zal zondag dan toch geen euthanasie krijgen wegens ondraaglijk psychisch lijden. Dat meldt het kabinet van minister van Justitie Koen Geens. De artsen die Van Den Bleeken zouden bijstaan in de euthanasie-procedure hebben afgehaakt.

Minister van Justitie Koen Geens laat Frank Van Den Bleeken overbrengen van Turnhout naar het het onlangs opgestarte forensisch psychiatrisch centrum (FPC) in Gent. Dat centrum is niet geschikt voor lange verblijven, maar voor mensen die nog kunnen geïntegreerd worden in de maatschappij. Daar zal Van Den Bleeken worden geobserveerd.

De bedoeling is een observatie met het oog op de adequate behandeling dan wel op de ontwikkeling van een aangepast zorgtraject. Als er in ons land geen behandeling mogelijk zou blijken, wordt Van Den Bleeken wellicht overgebracht naar Nederland.

Volgens Geens zijn er de voorbije dagen intense contacten geweest met de Nederlandse Staatssecretaris van Justitie met het oog op een snelle transfer van Van Den Bleeken naar een centrum in Nederland dat gespecialiseerd is in lange verblijven voor geïnterneerden. Op de afdeling longstay van de Nederlandse Pompestichting kunnen onbehandelbare geïnterneerden de nodige zorg krijgen zodat ze toch nog op een menswaardige manier kunnen leven.

Frank Van Den Bleeken pleegde bijna dertig jaar geleden enkele verkrachtingen en doodde een 19-jarige vrouw. De rechtbank oordeelde indertijd dat hij moest worden geïnterneerd: doordat hij aan een psychische aandoening lijdt, kreeg hij geen straf maar werd hij opgesloten met het oog op behandeling.

Van Den Bleeken is de voorbije jaren herhaaldelijk onderzocht door psychiaters. Zij bevestigen los van elkaar dat de man psychisch ziek is en ernstig lijdt onder zijn verblijf in de gevangenis. Hij is er zich ook van bewust dat hij zonder aangepaste therapie een gevaar is voor de samenleving.

Van Den Bleeken bekwam in september van vorig jaar bij het Brusselse hof van beroep een arrest dat hem het recht gaf vrijwillig uit het leven te stappen. Normaal gezien zou Van Den Bleeken zondag in de gevangenis van Brugge euthanasie ondergaan, maar dat gaat dus niet door. De arts die Van Den Bleeken zou begeleiden, liet gisteren weten dat hij toch niet met de procedure kon doorgaan. 'De persoonsgebonden motivering van deze beslissing maakt deel uit van het medisch beroepsgeheim', zegt minister Geens in een mededeling.

Daarop besliste minister van Justitie Koen Geens om Van Den Bleeken te laten overbrengen naar Gent. Van Den Bleeken weigerde eerder een overbrenging naar Gent omdat hij toen geen perspectief had op een overbrenging naar Nederland.