Voka: ‘Probleem van onze maatschappij is niet ongelijkheid of herverdeling’
Michel Delbaere, voorzitter van ondernemersorganisatie Voka. Foto: BELGA

Ongelijkheid is niet het grootste probleem van dit land, zegt Michel Delbaere, voorzitter van ondernemersorganisatie Voka. 'Wij zijn bij de beste drie ter wereld als het op herverdeling aankomt. Maar wat wij nodig hebben, is meer markt en niet minder.'

Voka-voorzitter Delbaere hield maandag zijn nieuwjaarstoespraak in de Brusselse Bozar. Daarin benadrukte hij dat niet ongelijkheid maar armoede de grootste uitdaging voor het nieuwe jaar. 'Het probleem van dit land, het probleem van onze maatschappij is niet de ongelijkheid of de herverdeling’, klonk het.

Arbeidskost

Volgens Delbaere zijn er te veel schoolverlaters met te weinig of verkeerde kwalificaties en is de kost van arbeid zo hoog dat ongekwalificeerden buiten de markt vallen. 'Anderzijds is er een hardnekkige werkloosheidsval die de beschikbaarheid op de arbeidsmarkt opdroogt, en die de ‘detachering’ van arbeid fenomenaal bevordert.' Daarbij verwijst hij naar de luchthaven van Charleroi, waar het veel goedkoper is 'om Ierse bedrijven in te zetten dan lokale werklozen te activeren'.

'De oplossing voor armoede ligt bij jobs', benadrukte hij. Door jobcreatie kunnen uitkeringsgerechtigden geactiveerd worden en de sociale zekerheid gered worden, legde hij uit. Daarvoor moet weliswaar de kost van arbeid naar beneden, de groei gestimuleerd worden en het industrieel weefsel gekoesterd worden.

Bokrijk

Voorts stelde hij dat het centrale sociaal overleg België 'het duurste land van Europa en van de wereld' heeft gemaakt. 'Wij zijn het Bokrijk van de verworven rechten geworden. Dit heeft jobs vernietigd en doet dit nog altijd.' Hij pleitte ervoor om het sociaal overleg heruit te vinden. Werknemers willen volgens hem betrokken zijn. 'Dit gebeurt het best op ondernemingsniveau of op sectorieel niveau.'