Kleuterscholen moeten melden wie voor terreur in wieg is gelegd
Foto: AFP

De Britten grijpen in het kader van het programma Prevent Strategy (Voorkomingsstrategie) van Binnenlandse Zaken in Londen steeds vroeger in tegen het volgens critici bewust opgeblazen terreurgevaar. Blijkbaar moeten in het kader van dat programma zelfs kleuterleiders 'kinderen identificeren die het risico lopen zich tot het terrorisme te bekeren'.

Zo moeten zij 'extremistische ideeën aanvechten die gebruikt kunnen worden om terreur te legitimeren'. Dat melden maandag de Britse kranten Telegraph en Independent.

Tory-parlementslid David Davis vraagt zich in The Telegraph af hoe dat 'onwerkzame' programma in de praktijk gaat omgezet worden: 'Moeten ze nu een peuter aangeven die zich lovend uit over een of andere (haat)prediker?'.

Niet alleen kleuterjuffen moeten in het klaslokaal uitkijken naar terroristen-in-wording, ook gewone leerkrachten, docenten, proffen, verplegers (m/vr) en gevangenispersoneel moeten dat doen. Vooral die laatste categorie heeft veel kans om met criminelen in contact te komen.

De plannen worden uit de doeken (en helaas ook luiers) gedaan in de Regeringswet Contraterreur en Veiligheid, die nog zijn passage door de twee parlementskamers moet maken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig