België en Nederland gaan samen luchtruim bewaken
Foto: BELGAIMAGE

Ons land wil nog dit jaar samen met Nederland het luchtruim boven beide landen bewaken. Dat meldt de VRT. Een akkoord daarover zou binnenkort officieel worden ondertekend. Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) bevestigt dat hij contacten heeft met zijn Nederlandse collega over samenwerking bij de bewaking van het Belgisch-Nederlandse luchtruim maar wil niet op de zaken vooruitlopen.

Toenmalig minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) en zijn Nederlandse evenknie Jeanine Hennis ondertekenden al in oktober 2013 een letter of intent om tegen 2016 samen het Benelux-luchtruim te gaan bewaken. Nederland was lang geen echt vragende partij voor zo'n samenwerking, maar de aankoop van nieuwe dure gevechtstoestellen heeft Den Haag op andere gedachten gebracht.

Nederland gaat zijn F-16’s vervangen door dure Amerikaanse F-35 toestellen. Omdat die Joint Strike Fighter zo duur is, kan Nederland er maar 37 van aankopen. Daardoor zijn er minder middelen om in de toekomst het Nederlandse luchtruim te bewaken en nog eens vier Nederlandse toestellen in het buitenland in te zetten. Ook het onderhoud van de F-35 zal een flinke hap uit het Nederlandse defensiebudget nemen.

In een brief aan ons land zegt de Nederlandse minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert nu dat het voordeliger zal uitkomen als beide landen samen de beide luchtruimen bewaken.

De ministers van Defensie van beide landen hebben over de samenwerking reeds op 23 oktober 2013 een 'Letter of Intent' getekend. 'Naar verwachting wordt het verdrag begin maart 2015 getekend, waarna het ter ratificatie aan de parlementen in België en Nederland wordt voorgelegd', luidt het in een brief van de Nederlandse ministers van Defensie en Economische Zaken aan de Nederlandse Tweede Kamer van 15 december. Daarin wordt ook aangekondigd dat beide landen goede vorderingen maken met een verdrag over de integratie van de luchtruimbewaking. De samenwerking is niet afhankelijk van het type vliegtuig, stellen de ministers nog.

Wellicht zal ons land tijdens Europese of NAVO-toppen wel nog zelf de luchtbewaking op zich nemen, aldus de VRT.

Vandeput wil niet voorbarig zijn

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) bevestigt dat hij contacten heeft met zijn Nederlandse collega over samenwerking bij de bewaking van het Belgisch-Nederlandse luchtruim. De minister wil evenwel niet op de zaken vooruitlopen. 'Van zodra er concrete afspraken zijn, zal er gecommuniceerd worden', aldus Vandeput.

De Defensieminister wijst erop dat er voortdurend contacten zijn met onze noorderburen waarin allerhande mogelijke scenario’s van samenwerking worden besproken. De gezamenlijke bewaking van het luchtruim van beide landen is één van de concrete dossiers die op tafel liggen.

'Ik ben dan ook van mening dat een samenwerking op het vlak van de bewaking van onze respectievelijke luchtruimen een echte win-win situatie kan zijn voor beide landen', aldus Vandeput. 'Net zoals de verregaande samenwerking van onze marinecomponent dat al zo vele jaren is'.

Toch wil hij niet te voorbarig zijn. 'De gesprekken rond dit dossier zijn volop aan de gang en er voorbarig over communiceren zal het dossier zéker niet vooruithelpen. Van zodra er concrete afspraken zijn, zal er gecommuniceerd worden', besluit Vandeput.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig