Gary Anderson pakt wereldtitel darts na zinderende finale
Foto: Photo News
De Schot Gary Anderson is de nieuwe wereldkampioen darts bij de PDC-bond. In een zinderende finale in het Alexandra Palace ('Ally Pally') in Londen won Anderson met 7-6 tegen recordkampioen Phil Taylor, die al 16 wereldtitels behaalde. Voor de 44-jarige Anderson is het de eerste wereldtitel in zijn carrière.

Omstreeks 21u30 begonnen beide heren aan de finale, die uiteindelijk meer dan twee uur zou duren. Gary Anderson begon het best aan de finale en haalde meteen de eerste set binnen met 3-2.

De tweede set gaf meteen een voorsmaakje voor wat de rest van de avond zou brengen. Anderson en Taylor bleven nek aan nek , maar op het cruciale moment faalde Anderson, waardoor Taylor de stand terug op 1-1 bracht. Anderson en Taylor wonnen daarna elk twee sets op rij: 3-3 na een uur spelen!

In de negende set leek de beslissing gevallen: Anderson gooide een 180, maar zijn pijlen vielen zowaar uit het bord, waardoor hij geen score kreeg. De Schot liet het niet aan zijn hart komen, en won uiteindelijk set negen met 3-2, waardoor de stand op 5-4 kwam.

Na set tien leek Anderson zegezeker, het stond toen 6-4 in zijn voordeel. Nog één set binnenhalen en de Schot was wereldkampioen. Hij mocht zelf beginnen aan de set, maar na een ijzersterke remonte van Taylor, waarin die een ‘ninedarter’ (een spelletje uitgooien met negen darts) gooide, werd het toch nog 6-5. Taylor pakte ook nog set twaalf, bij een 6-6 stand en een bijzonder nerveus publiek moest een beslissende dertiende set duidelijkheid brengen over de wereldtitel.

In die dertiende set was Anderson duidelijke de betere. Hij won met 3-0 en was zo zegezeker. Met een gemiddelde van 97.68 en een nauwkeurigheidspercentage van 39% was de Schot veel beter dan recordkampioen Taylor (33%)

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig