Griekse terrorist plande grote aanslag bij gevangenis
Christodoulos Xiros bij zijn arrestatie. Foto: AFP

Christodoulos Xiros wilde de Atheense gevangenis Korydallos aanvallen. Dat heeft de Griekse politie gemeld. De zes keer tot levenslang veroordeelde extreemlinkse terrorist werd zaterdag in de buurt van de Griekse hoofdstad opgepakt.

‘De Griekse politie heeft een grote aanslag verhinderd tegen het hart van het Griekse gevangenissysteem, namelijk de gevangenis van Korydallos’, verklaarde de minister van Openbare Orde Vassili Kikilias. Volgens de ordediensten was Christodoulos Xiros wellicht van plan om met een bomauto een aanslag te plegen bij de gevangenis in een buitenwijk van Athene, de grootste van het land. Zo zou hij bevriende linkse terroristen bevrijd willen hebben.

In Xiros’ schuilplaats werden volgens Dimitrios Tsaknakis, hoofd van de Griekse politie, ‘handgeschreven notities met voorbereidingen en een vluchtplan’ gevonden. In de woning, waar Xiros zich al maanden schuilhield, werden ook acht kalasjnikovs gevonden, verschillende granaten, enkele kilo’s explosieven en alle andere onderdelen die nodig zijn om een bom te maken.

Xiros (56) werd eerder zes keer tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld voor zijn aandeel bij de aanslagen van de extreemlinkse ‘Revolutionaire Organisatie 17 november’, die tussen 1975 en 2000 23 moorden, onder wie die op het hoofd van de CIA in Athene, heeft opgeëist. De organisatie werd in 2002 ontbonden. Xiros was in januari 2014 tijdens zijn penitentiair verlof verdwenen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig